KOŽA  IN STARANJE

Obraz pove kdo smo in vpliva na to kaj lahko postanemo. Obraz izgleda normalno in narvano, če ima pravilno in skladno obliko, mehke prehode med estetskimi enotami ter gladko in enakomerno pigmentirano kožo. Barva in struktura kože pomembno vplivata na odboj svetlobe, ki v očeh opazovalca oriše naše obrazne poteze, zato izboljšanje kvalitete kože včasih k normalnemu ali pomlajenemu videzu pripomore bistveno bolj kot kiruški posegi.

V več kot 15 letih dela na področju plastične rekonstruktivne in estetske kirurgije sem pomoč nudil številnim bolnikom s pridobljenimi ali prirojenimi boleznimi ali poškodbami kože ter natančno spoznal zgradbo in delovanje kože ter mehanizme staranja in obnove. Staranje kože je najpogostejši razlog za obisk naše ambulante, zato sem preiskusil številne posege in proizvode, ki naj bi pripomogli k ohranjanju in izboljšanju videza kože. Vedno želim ohraniti zdravo mero skepse ter se zanesti na lastne izkušnje, ter predvsem na rezultate pravilno zasnovanih znanstvenih raziskav.  Ker vse pogosteje opažam, da je področje nege kože polno netočnih informacij, prevar ter praznih obljub, proizvajalci in preprodajalci pa uporabnikom namesto dejanskih odgovorov na vprašanja o učinkovitosti in omejitvah kozmetičnih produktov ponujajo nasilna in v mnogih ozirih etično sporna oglasna sporočila, sem se odločil podati nekaj osnovnih priporočil za izbiro in uporabo izdelkov za nego kože.

Kako se koža stara?

Proces staranja kože je posledica notranjih-dednih dejavnikov in vplivov okolja, kjer sta najpomembnejša dejavnika sončenje in kajenje.  Od notrnjih dejavnikov je zelo pomembno t.i. hormonsko staranje, ki je odvisno od količine naših spolnih hormonov – esterogenov pri ženskah in androgenov pri moških. Ko preide oseba v menopavzo oziroma andropavzo, se staranje kože pospeši. Na dedne dejavnike imamo le malo vpliva, staranje kože pa lahko znantno upočasnimo z omilitvijo zuanjih dejavnikov. Znano je da so sončni žarki odgovorni za 70-80% sprememb kože ob staranju. 

Kumulativni učinek sončnih žarkov dokazano zmanjša elastičnost kože, jo naredi bolj grobo in povzroči gube ter nepravilne pigmentacije. Največ škode UV žarki naredijo zaradi fotokemičnih reakcij v katerih nastajajo kisikovi prosti radikali. Molekule, ki imajo atome z enim elektronom v zunanji ovojnici. Prosti radikali uničujejo genetski zapis ter  osnovne gradnike kože npr. kolagen. Telo se proti prostim radikalom bori z antioksidanti (vitamini A, C in E, koencim Q10,...), molekulami ki ujamejo in nevtralizirajo molekula z prostimi radikali. S staranjem in ob izpostavljenosti UV žarkom je naravnih antioksidantov v koži vedno manj.

Odvisno od naštetih dejavnikov se koža prične starati med 20 in 30 letom starosti. Postopno oslabijo osnovni gradniki kože, ki jo ohranjajo elastično in gladko. Sprva se pojavijo plitke gube in črte, ki jim sledijo globje gube ter zmanjšanje prostronine in elastičnosti. Spremembe v strukturi vseh plasti kože se na površini pokažejo kot znaki staranja:

Epidermis (povrhnjica): upočasni se zorenje in obnova celic in zunanja plast kože se počasneje obnavlja, zmanjša se tudi nastajanje snovi, ki kožo mastijo zato koža postane bolj groba in suha ter izgubi lesk. Z leti oslabi tudi zaščita pred UV žarki kar dodatno pospeši staranje. Zaradi zmajšanga imunskega odziva je koža starostnikov bolj dovzetna za vnetja in se počasneje celi.

Dermis (usnjica): Vsebnost kolagena so po 25. letu starosti vsako leto zmanjša za približno 1%. Poleg tega upada tudi količina elastina, ki je s kolagenskimi vlakni eden od osnovnih gradnikov medceličnie, ki koži daje strukturo in oporo. Posledično se pojavijo povrhnje in z zmanjašanjem elastičnosti tudi globje gube. Zmanjša se tudi tvorba hialuronske kisline in posledično sposobnost vezave vode, zato se koža izsuši in postane uvela. Število kapilar se zmanjša in oslabljena prekrvavitev pomeni manjšo količino kisika in hranil na površini zaradi česar koža izgubi mladosten rožnat ten.

Podkožne strukture: V plasteh pod kožo so najizrazitejše spremembe v velikosti in obliki maščobnih celic, ki so na obrazu porazdeljene v maščobne razdelke omejene z vezivnimi pregradami. S starasotjo vezivne pregrade oslabijo obenem pa se zmanjša velikost maščobnih celic, zato obraz izgubi prostronino in nastanejo globoke gube. Obrazne dobi otožen in usahel izraz.

zakaj in kako negovati kožo? >