ZAKAJ IN KAKO NEGOVATI KOŽO?

Pripravke za nego kože v grobem lahko razdelimo v dve skupini. V prvi so tisti, ki kožo ščitijo in ohranjajo zdravo ter v naravnem ravnotežju, v drugi pa tisti, ki izboljšajo in omilijo že nastale starostne spremembe. Z varovanjem kože pred zunanjimi vplivi in dodajanjem sestavin, ki jih naši koži iz najrazličnejših vzrokov primankuje kožo ohranjamo zdravo in zaviramo procese, ki vodijo v staranje kože. V tem sklopu so najpomembnejši: čiščenje, vlaženje in zaščita pred soncem in prostimi radikali. Če s tem začnemo dovolj zgodaj in pravilno bomo kasneje primorani poseči po izdelkih iz druge skupine. 

Najpomembenje je torej prepoznati kakšno kožo imano in kaj v določenem časovnem obdobju naša koža potrebuje, šele nato lahko smotrno izberemo pomoč.

Kdaj uporabiti kremo proti staranju ?

Dokler znaki staranja ne postanjejo očitni (nekje do 30. leta) uporabljamo pripravke iz prve skupine. V kasnejših obdobjih postopno dodajamo pripravke iz druge skupine glede na najbolj izražene spremembe – gube, pigmentacije, suha koža... 

Kako izbrati kremo za nego obraza?

Kateri izdelki za omilitev staranja kože so učinkoviti ?

Da bi predvideli ali bo izbrani kozmetični izdelek zares prinesel pričakovane spremembe moramo odgovoriti na vprašanja kot so:

  • Ali vsebuje aktivne učinkovine? Ali so te učinkovine sposobne spodbuditi regeneracijo, preoblikovanje ali obnovo kože (npr. sintezo kolagena ali rast celic).
  • Ali je količina aktivnih učinkovin zadostna in ali so v stabilni kemični obliki? 
  • Ali aktivne učinkovine prodrejo dovolj globoko v kožo, na mesto kjer morajo delovati?
  • Ali podporne učinkovine vplivajo na delovanje aktivnih?
  • Ali so sestavine lahko škodljive za vašo kožo, jo dražijo, pretirano sušijo, zapirajo pore ali pogosto povzročajo alergične reakcije?

Vse zahteve je težko zadovoljiti, zlasti v razumnih cenovnih okvirih in pričakovanih rokih uporabe. Zgodi pa se, da na tržišču najdemo izdelke, ki ne zadostijo niti enemu od naštetih kriterijev. Glede na to koliko časa in denarja porabimo za nego kože in kozmetične pripravke je poznavanje osnovnih načel ohranjanja zdrave kože ter sesatvin v kozmetičnih pripravkih več kot dobrodošlo.

Najpogostejše aktivne učinkovine v izdelkih za upočasnitev staranja

VITAMIN A / RETINOLI

Biološko aktivna oblika viatamina A je retinoična kislina ali tretinoin. Izsledki večih raziskav kažejo, da retinoična kislina sodeluje pri rasti fibroblastov tvorbi kolagena, ki ga proizvajajo, zato nanešena na kožo izboljša nejno strukturo ter omili gube in pigmentacije. Retinoična kislina je zdravilna učinkovina, ki lahko kožo tudi draži, zato v kozmetičnih pripravkih praviloma  najdemo njene manj potentne derivate kot so: retinol, retinaldehid, retinil palmitat,...Le ti se v koži v večji ali manjši meri spremenijo v aktivno obliko vitamina A- retinoično kislino. Čeprav je učinkovitost retinoične kisline znanstveno dokazana je malo pravilno zasnovanih raziskav, ki bi kazale na učinkovitost kozmetičnih pripravkov z njenimi derivati.

VIATAMIN B

O vplivu vitamina B na zviranje procesov staranja kože ni bilo opravljenih veliko raziskav. Kljub temu je bila dokazana učinkkovitost  njegovih analogov (NIACINAMID B3, DMAE) , saj so se ob redni uporabi v obliki mazila zmanjšale plitke gube in pigmentne spremembe na obrazu, obenem pa se je kvantitativno izboljšala elastičnost kože.

VITAMIN C

Vitamin C je naravni antioksidant in se od vseh antioksidantov v koži nahaja v največjih količinah. Njegova aktivna oblika askorbinska kislina je potrebna za tvorbo kolagena. Njena vloga pri upočasnevanju procesov staranja je bila že večkrat dokazana. Uporaba vitamnina C v obliki mazila izboljša strukturo in sijaj kože, zmanjša globje in plitke gube ter ohlapnost kože. Vzorci kože odvzeti po nekajmesečni uporabi mazil s 3-10% koncentracijo vitamina C so po mikroskopsekm pregledu pokazali večjo čvrstost in izboljšanje strukture medceličnine (ekstra celularnega matriksa). VitaminC je ena od redkih spojin, katere učinkovitost je bila nesporno dokazana tudi v kozmetičnih pripravkih namenjenih zaviranju staranja kože.

OSTALI ANTIOKSIDANTI 

Poleg naštetih vitaminov, v koži najdemo tudi druge antioksidante, katerih količina v koži se z leti zmanjšuje. Zato so bili kot potencialni zaviralci staranja večkrat preučeni. A uporaba sintetičnih derivatov KOENCIMA Q-10 ubikinona in idebenona v mazilih ni pokazala zvišanje njihovih koncentracij v koži. Podobno velja za SKVALEN.

ALFA HIDROKSILNE KISLINE (AHA)

AHA uporabljamo za blage kislinske pilinge, saj oslabijo povezave med celicami v zgornji plasti kože in pospešijo luščenje in obnovo kože. Raziskave kažejo, da izboljšajo kakovost elastičnih vlaken in gostoto kolagenaV različnih koncentracijah jih učinkovito uporabljamo v boju proti staranju. Po priporočilih  ameriškega združenja FDA so do 10% koncentacije AHA  praviloma na voljo v kozmetičnih pripravkih za široko uporabo in dostopni vsakomur, pripravke z 10-40% koncentracijo AHA naj bi uporabljanli izkušeni strokovnajki v kozmetičnih salonih, višje koncentracije pa so namenjene medicinski uporabi.

Najpogosteje uporabljeni AHA v kozmetičnih pripravkih sta glikolna in mlečna kislina. Redkeje malična, citronska ali alfa-hidroksioktanoična in ostale hidroksilne sadne kisline.

KOJIČNA KISLINA 

Kojična kislina je naravna sestavina, ki jo v kozmetičnih pripravkih uporabljamo za posvetlitev kože, podobno kot hidrokinon, ki pri nas ni dovoljen. Kojična kislina ne prodira globoko in vplivana sintezo melenina le v vrhnjih plasteh kože, zato imam blag učinek in hiperpigmentacij praviloma ne odpravi v celoti.

HIALURONSKA KISLINA

Hialurnoska kislina je poleg kolagena in elastina eden osnovnih gradnikov medeceličnine, ki koži daje strukturo in oporo. Sposobna je vezati med 1000 in 10.000 x lastne teže vode. S staranjem se njena sinteza zmanjša, kar pripomore k pojavu znakov staranja. Hialuronsko kislino je težko vnesti v dermis ( usnjico) oz. na mesto , kjer je najbolj potrebna. Zaradi velikosti ne more prodreti skozi epidermis. Kljub temu ima površinsko nanašanje hialuronske kisline pozitvne učinke, saj v srednjih plasteh epidermisa veže molekule vode in s tem izboljša hidracijo in nekoliko omili plitke gube. V dermis jo lahko vnesemo s pomočjo drobnih iglic.

KAJ? KDAJ?

Na kratko lahko povzamemo

hujša oblika aken: tretionin

omilitev znakov staranja: retinol

zmanjšanje hiperpigmentacij: kojična kislina

površinski piling: glikolna kislina

zaščita z antioksidanti: vitamin C

površinska hidracija kože: hialuronska kislina

Kako izbrati kremo za nego obraza? >