NA KRATKO:

 • kriolipoliza je neinvazivna metoda za zmanjšanje maščobnih oblog, z minimalnimi možnostmi zapletov in brez okrevanja
 • glede na rezultate kliničnih raziskav je pričakovano stanjšanje podkožnega maščevja na zdravljenem predelu 20-25 % in zadovoljstvo pacientov po posegu 80%
 • najbolj učinkovita je za zmanjšanje podkožnega maščevja na trebuhu, ledvenem delu, hrbtu in stegnih, čeprav je primerna tudi za številna druga področja
 • večkrat je potrebno za zadovoljive rezultate poseg ponoviti
 • poškodovane in odmrle maščobne celice telo počasi, a za vedno odstrani
 • prvi rezultati so vidni približno mesec dni po posegu in končni po šestih mesecih
 • poseg lahko hkrati opravimo na več predelih
 • stranski pojavi kot so modrica, rdečica, oteklina, ščemenje in zmanjšana občutljivost za dotik so blagi in izginejo v nekaj tednih
  prednost naprave CoolSlimming™ je, da tkivo pred globokim ohlajanjem ogreje, kar poleg ročnika
  z 360 stopinjskim hlajenjem poveča učinkovitost posega
 • kriolipoliza je namenjena ljudem, ki se z vadbo in pravilno prehrano ne morejo znebiti omejenih
  maščobnih oblog na značilnih mestih
 • metoda ni namenjena hujšanju in ljudem, ki imajo močno povišano telesno težo
 • cena posega na naši kliniki je od 500 do 1.100 eur (odvisno od števila regij)
 • dodatne informacije in rezultati : www.coolslimming.com.au


KAKŠNA JE RAZLIKA MED LIPOSUKCIJO IN KRIOLIPOLIZO?

Kljub temu, da liposukcija ostaja najučinkovitejši način za kirurško odstranjevanje maščobnih oblog se vse več ljudi navdušuje nad neinvazivnimi tehnikami kot je kriolipoliza, saj so v zameno za manjšo invazivnost in okrevanje pripravljeni sprejeti slabši rezultat. Čeprav sta oba posega namenjena trajnemu odstranjevanju izoliranih maščobnih oblog je med njima veliko pomembnih razlik. Nobena od njiju ni namenjena zmanjšanju telesne teže ali odstranjevanju celulita in odvečne kože. Pri liposukciji skozi eno ali več minimalnih vreznin v koži uvedemo ozke in dolge kanile (votle cevke) s katerimi prekinemo in posesamo maščobo iz podkožja. Odvisno od obsežnosti liposukcije in individualnih značilnosti pacienta liposukcijo opravimo v lokalni anesteziji, sedaciji ali splošni anesteziji. Kriolipoliza pa je minimalno ali ne boleč postopek, ki ga lahko opravimo brez anestezije. Ročnik naprave za kriolipolizo s podtlakom posesa kožno gubo na mestu aplikacije. Tkivo nadzorovano ohladi do željene temperature, ki selektivno poškoduje maščobne celice in ohrani okolna tkiva. V nekaj mesecih telo po narvi poti odstrani poškodovane maščobne celice s čimer se zmanjša debelina podkožnega tkiva. Ko se odločamo med liposukcijo in kriolipolizo je pomembo razmisliti o pričakovanih rezultatih, možnih zapletih in okrevanju.

Kriolipoliza je primerna za paciente, ki si želijo nekirurškega zmanjšanja izoliranih maščobnih oblog npr. na trebuhu ali v ledvenem predelu. Pričakovati morajo zmeren rezultat ter v najboljšem primeru do 25% stanjšanje podkožnega maščevja. Upoštevati morajo tudi, da je največkrat za zadovoljiv rezultat potrebno poseg odvisno od regije enkrat ali večkrat ponoviti. Metoda ni najboljša izbira za odstranjevanje maščobe s predelov, kje je podkožno maščevje debelo, čvrsto in ga težko oblikujemo v kožno gubo. Rezultati se opazijo po približno mesecu dni in dokončno po pol leta. Glede na podatke objavljenih raziskav je s posegom v povprečju zadovoljnih približno 80% pacientov. Poseg ni pretirano neprijeten, okrevanja po posegu praktično ni in pooperativni zapleti so minimalni, redki in prehodni. Med njimi so najpogostejši: rdečina, modrica, zbadanje, ščemenje in zmanjšana občutljivost na dotik. Za paciente, ki si želijo boljših rezultatov ali odstranitve maščobe na večjem področju je liposukcija primernejša izbira. Liposukcija je eden najpogostejših estetskih posegov pri katerem lahko odstranimo večjo količino (do 5l) podkožnega maščevja naenkrat. Odstranjeno maščobo lahko prenesemo na dele telesa, kjer želimo prostornino povečati  (na obraz, v dojke, v zadnjico). Glede na klinično sliko in pričakovanja so rezultati liposukcije lahko dramatični in opazni že takoj po posegu, čeprav je na dokončne rezultate prav tako potrebo počakati več mesecev. Liposukcija je praktično edini način za preoblikovanje predelov, kjer je podkožno maščevje obilno, čvrsto se kožna guba težko oblikuje. Okrevanje  je odvisno od števila predelov, kjer opravimo liposukcijo in količine odstranjene maščobe po liposukciji in traja približno teden dni, oteklina in modrica sta v večji ali manjši meri vedno prisotni, a izzvenita v nekaj tednih. Izbira ustreznega metode je torej odvisna od pričakovanih ciljev, osebnih želja, zadržkov in časa, ki ga lahko namenite okrevanju. V kolikor bi se radi izognili kirurškemu posegu in ste pripravljeni v zameno sprejeti zmeren manj očiten rezultat, potem je kriolipoliza sprejemljiva opcija. Če pa želite plast podkožnega maščevja znatno stanjšati ali si želite odstranitve maščobe na večih področjih z enim posegom potem bo liposukcija boljša izbira. V kolikor o stanjšanju podkožnega maščevja na izbranih delih telesa resno razmišljate je smiseln posvet s plastičnim kirurgom, ki ima izkušnje z obema metodama. Upoštevajoč telesne značilnosti in vaše želje vam bo znal svetovati in vam pomagal pri izbiri. Vzemite si čas in glede na pričakovane rezultate, možne zaplete ter potek okrevanja sprejmite premišljeno odločitev.

KAJ JE KRIOLIPOLIZA?

Naprava za kriolipolizo znana tudi po imenih Coolsculpitng™ ali CoolSlimming™ nadzorovano ohladi tkivo in s tem nežno in učinkovito uniči maščobne celice v podkožju. Propadle celice organizem po naravni poti v nekaj mesecih postopno odstrani. Tehnologijo je leta 2010 kot varno in učinkovito metodo za neinvazivno odstranjevanje maščobnih oblog v ledvenem predelu (kasneje pa tudi na drugih predelih) odobrila Ameriška agencija za nadzor hrane in zdravil (FDA). Glede na rezultate pravilno zasnovanih kliničnih raziskav lahko približno 3 mesece po posegu pričakujemo 20-25% stanjšanje podkožnega maščevja na zdravljenem predelu. Zaradi učinkovitosti ter zlasti preproste uporabe z minimalnih stranskimi učinki je kriolpoliza postala vodilna tehnologija za neinvazivno zmanjševanje maščobnih oblog. Čeprav pogosto a zavajoče predstavljena kot alternativa liposukciji je namenjena drugačnim težavam in tudi rezultati z njo niso primerljivi.


KAKO DELUJE?

Kriolipoliza zmanjša število maščobnih celic (adipocitov) z nadzorovanim termičnim učinkom. Ohladitev na temperaturo okoli 10 stopinj C in nižje vodi do nepovratnih okvar maščobnih celic, kar povzroči njihovo propadanje. Adipociti so na nižje temperature veliko bolj občutljivi kot okolna tkiva, ki ostanejo nepoškodovana. Vnetni odgovor, ki sledi primarni termični okvari celic med 3. in 14. dnem po posegu poskrbi, da telo na naraven način odmrle celice odstrani. Proces odstranjevanja poteka počasi in postopno in ga v dnevnih presledkih ni moč opaziti. Aseptično vnetje in presnova odmrlih maščobnih celic se končata nekaj mesecev po posegu, ko lahko ocenimo končni rezultat. V nasprotju s hujšanjem, ko se zmanjšuje prostornina maščobnih celic, njihovo število pa ostaja enako, kriolipoliza maščobne celice odstrani za vedno.


KOMU JE NAMENJENA KRIOLIPOLIZA?


Kriolipoliza je primerna za ljudi, ki so v dobri fizični kondiciji in se z redno vadbo in zdravo prehrano ne morejo znebiti trdovratnih maščobnih oblog v določenih predelih. Pričakovati morajo blago oz. zmerno izboljšanje in biti pripravljeni na morebitno ponovitev posega. Če je podkožno maščevje v predelu, ki ga želimo stanjšati debelo, čvrsto in ga težko oblikujemo v kožno gubo rezultati posega ne bodo zadovoljivi. Poseg je učinkovit na predelih, kjer podtlak lahko učinkovito potegne tkivo oz. kožno gubo v hladilni ročnik. Svetujem, da o smiselnosti posega presodite po posvetu s plastičnim kirurgom, ki ima izkušnje z različnimi kirurškimi in nekirurškimi tehnikami odstranjevanja maščobe.


Najpogostejši predeli primerni za učinkovito stanjšanje podkožnega maščevja so:
- zgornji in spodnji del trebuha
- stranski in ledveni predel
- zadajšnji in stranski del prsnega koša v višini nedrčka
- nadlakti
- kolena
- zunanji in notranji del stegen
- podbradek
- boki
- zadnjica in predel pod zadnjico
- povečana prsa pri moških (psevdoginekomastija)
- prsni koš tik pod pazduhami


ZA KOGA POSEG NI PRIMEREN?


Posega ne moremo opraviti na delih telesa, kjer je koža ranjena ali poškodovana in na predelih, kjer je prisotno vnetje kože, razširjene vene (varice), ekcem ali luskavica. Poseg ni primeren za ljudi, ki so preobčutljivi na mraz in imajo:
- Raynaudov fenomen
- Krioglobulinemijo
- Paroksizamalno hemoglobinurijopovzročena s hladnimi aglutinini
- Urtikarijo povzročeno z izpostavljenostjo mrazu
- Posega ni priporočljivo opraviti pri nosečnicah in doječih materah, pacientih z diabetično polinevropatijo in  boleznimi perifernega živčevja.


KAKO SE PRIPRAVIMO NA POSEG?


Posebna priprava na poseg ni potrebna. Pred posegom opravimo pregled in pogovor ter označimo mesta, kjer bomo opravili poseg. Pogovorili se bomo o pričakovanih rezultatih, možnih zapletih ter okrevanju. Nastavitve naprave individualno prilagodimo glede na klinično sliko in predel, kjer bomo opravili poseg.


KAKO POTEKA POSEG?

Poseg opravimo v ležečem ali pol-sedečem položaju. Anestezija ni potrebna. Na mesto posega namestimo oblogo, ki ščiti kožo pred ozeblinami. Podtlak prisesa hladilni ročnik na kožo in vanj potegne kožno gubo, ki jo želimo stanjšati. Ko se prične hlajenje v osrednjem delu tkiva temperatura pade pod 10 stopinj C in pojavi se lahko rahlo mravljinčenje, ščemenje, zbadanje, vlečenje, krčenje ali pekoč občutek. Ob omrtvičenju kože zaradi ohladitve ti občutki med posegom postopno izzvenijo. Poseg traja med 40 in 60 min. Med posegom lahko delate s prenosnikom, gledate film ali preprosto zadremate. Ko je poseg končan odstranimo ročnik in predel rahlo zmasiramo, kar izboljša učinkovitost. Takoj po posegu se lahko vrnete k vsakodnevnim aktivnostim. Hladen občutek in rdečina sta pristna še uro po posegu. Takoj po posegu se lahko pojavijo tudi prehodni stranski pojavi kot so: oteklina, bledica, srbenje, modrica, zbadanje, otrdelost, pekoč občutek in rahla bolečina. 


KAKŠNI SO STRANSKI UČINKI IN MOŽNI ZAPLETI?


Kriolipoliza velja za varen poseg z minimalnimi stranskimi pojavi kot so: oteklina, modrica, rdečina, zmanjšana občutljivost za dotik, prehodna nevralgija in razbarvanost kože. Vsi praviloma v nekaj tednih po posegu postopno izzvenijo. Glede na raziskave jih le približno 1% traja dlje, med njimi je najpogostejša zmanjšana občutljivost za dotik. Zaskrbljenost, da bi razpadanje maščobnih celic pomembno povečalo količino maščob v krvi ali vplivalo na delovanje jeter je odveč, saj so raziskave tako na živalih kot ljudeh pokazale, da bistvenih odstopanj v laboratorijskih testih ni zaznati. Zelo redek a neprijeten zaplet je pojav paradoksne maščobne hiperplazije - PMH, (angl. paradoxical adipose hyperplasia), ki se pokaže 2-5 mesecev po posegu kot  vidno povečanje prostornine zdravljenega predela v obliki ne boleče, premakljive, čvrste zatrdline in učinek zdravljenja je ravno nasproten željenemu. Vzrok nastanka ni znan. Glede na podatke proizvajalcev naprav je incidenca 0.0051%, podatki neodvisnih znanstvenih raziskav pa kažejo na 0,5-2 % pojavnost. Pogosteje se pojavi pri moških, ob uporabi večjih ročnikov, na trebuhu, pomemben dejavnik pa je tudi dedna nagnjenost. Tvorba spontano ne izzveni in potrebno jo je odstraniti z liposukcijo.


KAKO UČINKOVITA JE KRIOLIPOLIZA?


Najbolj učinkovita je kriolipoliza v izkušenih rokah, individualni nastavitvi parametrov in večkratnih ponovitvah. Glede na rezultate pravilno zasnovanih znanstvenih raziskav po enem ali dveh posegih lahko pričakujemo stanjšanje podkožnega maščevja v zdravljenem predelu za 20-25%. Raziskave tudi kažejo, da približno 80% pacientov po posegu opazi izboljšanje in je s posego zadovoljnih. Prve rezultate lahko opazimo približno mesec dni po posegu, na končne pa je včasih potrebno počakati tudi do 6 mesecev. Masaža zdravljenega predela po posegu dokazano izboljša učinkovitost. S ponovitvijo posega na istem predelu je priporočljivo počakati 6-8 tednov. Ponovitev praviloma prinese dodatno, čeprav manjše izboljšanje. Poseg je tudi manj učinkovit na predelih, kjer je bila predhodno opravljena liposukcija. Ob znatnem povečanju telesne teže se maščoba lahko ponovno nabere tudi v predelu, kjer smo opravili kriolipolizo.


KAKO SE JE METODA RAZVILA?

Teoretične ideje, da hlajenje lahko poškoduje maščobne celice so nastale na osnovi opažanj pri kritično bolnih novorojencih. Histološke analize vzorcev tkiv, ki so jih odvzeli iz podkožnih zatrdlin nastalih po intenzivnem hlajenju kože z ledom so pokazale odmrtje maščobnih celic. Podobno so ugotovili slabše preživetje maščobnih celic, če so jih pred avtolognim prenosom hranili z zamrzovanjem. Nadaljna dognanja so vodila do spoznanj, da so maščobne celice bolj občutljive na mraz od okolnih tkiv in da bi to lahko uporabili pri selektivnem odstranjevanju maščobnih oblog. Tako so leta 2007 prvič objavili raziskavo, ki je govorila o učinkovitosti neinvazivne tehnike za odstranjevanje maščobe z zamrzovanjem, imenovane kriolipoliza.