NA KRATKO

  • namenjeno ljudem s povešenemi obrvmi in globokimi gubami na čelu
  • spuščene obrvi naredijo izraz žalosten in utrujen
  • predvidite rezultat tako, da z rokami nad obrvmi potegnete čelo proti lasišču
  • poseg v splošni anesteziji traja 1-2 uri
  • zmeren dvig zunanjega dela obrvi lahko opravimo ambulanto v lokalni anesteziji
  • rezi so skriti v lasišču, včasih uporabimo endoskopsko tehniko
  • okrevanje traja nekaj dni, šive odstranimo čez en teden
  • za najboljši estetski učinek poseg pogosto opravimo skupaj s korekcijo zgornjih vek

KAJ JE DVIG OBRVI OZIROMA ČELA?

Dvig obrvi oziroma čela je kirurški poseg pri katerem spremenimo položaj in obliko povešenih obrvi in odpravimo gube na čelu, zlasti med obrvmi. Po posegu zgornji del obraza izgleda mladostnejši in spočit, še vedno pa je ohranjenja mimika s katero izražamo čustva.


ZA KOGA JE POSEG PRIMEREN?

Za ljudi, ki  imajo:

- povešene ali spuščene obrvi
- globoke vodoravne gube na čelu
- asimetričen položaj obrvi
- moteče gube med obrvema

Naštete spremembe so s starostjo vse bolj izrazite in postopno obrazu nadenejo otožen in utrujen izraz. Poseg je namenjen tudi mlajšim  ljudem, ki imajo prirojeno nizko položene obrvi ali poglobljene gube med obrvmi zaradi stalnega in pretiranega gubanja. Pogosto ljudje s spuščenimi obrvmi le te dvigujejo z mišico na čelu, kar na čelo zariše globoke gube in zaskrbljen izraz.


KAKO OCENITI OBLIKO IN POLOŽAJ OBRVI?

Približen učinek posega lahko ocenimo, tako da obrvi in čelo s prsti potegnemo navzven in navzgor. Idealen položaj se med posamezniki razlikuje, praviloma pa obrvi ležijo dva do dva in pol centimetra nad zenico. Obrvi pri ženskah ležijo višje od kostnega roba, ki omejuje očesno votlino, pri moških pa so nekoliko nižje, položene točno nad njim. Tudi oblika obrvi se med spoloma razlikuje. Ženska obrv je usločena z najvišjim delom nad zunanjim robom šarenice, medtem ko je moška bolj ravna.


DVIG OBRVI ALI KOREKCIJA ZGORNJIH VEK?

Večkrat ljudje plastičnega kirurga obiščejo zaradi težav z zgornjimi vekami in nemalokrat se izkaže, da je vzrok težav odvečna koža na čelu in povešene oz. spuščene obrvi. V takih primerih samo korekcija zgornjih vek ni pravilni izbira, saj stanje lahko dodatno poslabša. Sprva je potrebno preoblikovati in dvigniti obrvi in nato napraviti korekcijo zgornjih vek v kolikor je to po dvigu obrvi še potrebno.


KAKO POTEKA POSEG?

Obrvi lahko dvignemo na več načinov, odvisno od stopnje povešenosti, količine odvečne kože in želja pacienta. Najenostavnejši način je odstranitev odvečne kože v obliki elipse nad zgornjim robom obrvi. Po posegu ostane nad obrvijo vidna brazgotina, ki se pri starejših s časom skrije v gubo. Takšen poseg lahko opravimo v lokalni anesteziji. Za dvig obrvi lahko uporabimo tudi pristop, ki ga uporabljamo za korekcijo zgornjih vek (rez je skrit na zgornji veki približno 7 mm nad trepalnicami). Pri klasičnem dvigu obrvi rez poteka na meji z lasiščem preko celotnega čela. Omogoča dober prikaz struktur, obenem pa lahko odstranimo določeno količino kože in s tem skrajšamo čelo. Poseg se danes zaradi dolge brazgotine uporablja le v izjemnih primerih. Sodobna zamenjava je endoskopski poseg pri katerem skozi drobne luknjice v lasišču dvignemo celotno čelo in si ob pomoči kamere natančno prikažemo strukture, ki jih je potrebno preoblikovati. Obenem pogosto dvignemo tudi srednji del obraza oz. lica. V kolikor so s staranjem pogojene spremembe izražene le v senčničnem predelu oz. ob zunajanjih očesnih kotih lahko opravimo temporalni (senčnični) dvig pri katerem odpravimo gube v stranskem delu čela in obrv dvignemo v zunanjem delu. Poseg pogosto kombiniramo z dvigom obraza. Brazgotina, skrita v lasišču, je dolga 2-3 cm.


ALI JE MOGOČE S KIRURŠKIM POSEGOM ODPRAVITI LE GUBE MED OBRVEMA?

Pri vsakem dvigu obrvi praviloma oslabimo mišice, ki gubajo kožo med obrvema. Poseg pa z endoskopsko tehniko lahko opravimo tudi ločeno. V primerjavi z injekcijami botulinum toksina, ki so enako učinkovite je rezultat trajen.


KAKŠNA SO MOŽNA TVEGANJA IN ZAPLETI?

Izjemno redki a možni zapleti so krvavitev, kopičenje krvi-hematom, vnetje ter upočasnjeno celjenje. Operirani predel je teden ali dva otekel, mestoma so prisotne modrice. Redek zaplet je tudi poškodba živca, ki oživčuje mišice za gubanje čela. Prehodno je lahko zmanjšana občutljivost čela na dotik, vendar se praviloma stanje v nekaj mesecih popravi.


ALI LAHKO Z NEINVAZIVNIMI POSEGI DOSEŽEMO PODOBEN UČINEK?

Nekatere znake staranja v zgornjem delu obraza lahko učinkovito odstranimo z injekcijami botulinum toksina, ki začasno oslabi mišice, ki gubajo obrvi in čelo. Če mišico na čelu oslabimo le v srednjem delu s tem posledično dvignemo tudi stranki del obrvi. Takšen dvig bo zadosten le ob minimalno spuščenih obrveh in bo trajal 4-6 mesecev. Z botulinim učinkovito odstranimo začetne gube na čelu, med obrvema okoli oči ter na nosu.