Na kratko

  • z manjšim posegom lahko dramatično popravimo ravnovesje obraza
  • pogosto opravimo skupaj s preoblikovanjem nosu
  • s staranjem se obrazni skelet umika zato ob dvigu obraza včasih svetujemo tudi vsadke za brado
  • drobna brada daje obrazu neodločnen videz
  • silikonske vsadke za povečanje brade vstavimo skozi kratek rez pod brado ali v ustih
  • ambulantni poseg v lokalni anesteziji in traja približno pol ure
  • izbiramo lahko med vsadki različnih velikosti in oblik
  • šivov ni potrebno odstranjevati
  • brado lahko zmanjšamo in preoblikujemo z odstranitvijo dela kosti
  • okrevanje traja približno teden dni, modrice v celoti izvenijo po dveh tednih

Komu je namenjeno preoblikovanje brade?

Preoblikovanje brade je morda javnosti manj znano kot drugi estetski posegi, a gre za dokaj rutinsko operacijo z lepimi rezultati. Oblika in velikost brade pomembno vplivata na skladnost in izgled obraznega profila. Večkrat nas ljudje obiščeje, ker jih na njihovem obrazu, zlasti pri pogledu od strani nekaj moti, ne vedo pa natančno kaj to je. Mnogi menijo da je razlog prevelik ali premajhen nos vendar se pogosto izkaže, da je vzrok premajhna ali prevelika projekcija brade. Ljudje kot lepe vidimo obraze, ki so simetrični in sorazmerno razviti. V teoriji poznamo idealna razmerja med velikostjo delov obraza. Odstopanja ne pomenijo, da obraz ni lep, a s prileganjem tem merilom, narašča verjetnost, da bo obraz privlačnejši večini opazovalcev. Namišljeni črti čez obrvi in pod nosom naj bi obraz (od roba lasišča do spodnjega roba brade) razdelili v tri enako visoke dele. Del obraza pod nosom naj bi usta delila na zgornjo in spodnji dve tretjini. S strani naj bi bila brada poravnana s spodnjo ustnico pri moških in pri ženskah umaknjena za nekaj milimetrov izza ustnice. 

Preoblikovanja brade si želi približno enako število moških in žensk. Pred posegom je treba natančno preučiti obraz in dimenzije brade. Izključiti moramo nepravilno lego čeljusti in ugriz, kar zahteva drugačno zdravljenje pri čeljustnih kirurgih. Pred posegom si lahko pomagamo s fotografijami in računalniško simulacijo, da pacient lažje izrazi želje in si ustvari realna pričakovanja. To je ključ do uspešnega posega.

Kako povečamo brado?

Brado lahko povečamo na več načinov. Uporabimo lahko posebno oblikovane vsadke za brado, s katerimi poudarimo slabo izražen del skeleta. Za tiste, ki ne želijo vsadkov v poštev prihaja drsna genioplastika pri kateri spodnjo čeljust prerežemo, potsinemo naprej ter z vijaki učvrstimo v željenem položaju. Poseg je bolj kompleksen in okrevanje daljše. Pri manjših pomanjkljivostih lahko za povečanje uporabimo polnila (hialuronsko kislino ali lastno maščevje), ki jih vbrizgamo v mehko tkivo brade.

Največkrat se skupaj s pacientom odločimo za vsadek, saj lahko z njim dobro in trajno izboljšamo stanje. Vsadki so različnih oblik in velikosti. Večina ima obliko črke U, da se lepo prilegajo na spodnjo čeljust. Če želimo povečati stransko projekcijo, brade izbiramo vsadke z visokim osrednjim delom, če hočemo brado tudi razširiti, je pomembno, da imajo vsadki poudarjena oba stranska dela. Z vsadkom le malenkost vplivamo na višino brade, za večje popravke v tej smeri je potreben poseg na kosti. 

Vstavitev vsadka za brado opravimo v lokalni anesteziji. Namestimo ga v tesen žep, ki ga oblikujemo med spodnjo čeljustnico in pokostnico. Pristopimo lahko skozi ustno votlino z rezom skozi sluznico ali skozi kožni rez v gubi pod brado. Zadnja možnost je boljša, saj lahko vsadek natančneje namestimo, manjša je možnost poškodbe živcev in okužbe, ker vsadek ne pride v stik s slino. Po takšnem pristopu ostane pod brado nekaj centimetrov dolga, komaj opazna brazgotina.

Kako zmanjšamo brado?

Brado zmanjšamo in preoblikujemo s korekcijo spodnje čeljusti. Pri posegu, ki ga praviloma opravimo v splošni anesteziji pristopimo skozi rez v naravni gubi pod brado (na prehodu brade v vrat). S spodnje čeljusti odstranimo željeni del kosti, tako da brada dobi lepšo obliko. Nekaj ur po posegu lahko odidete domov. Bolečina je povsem obvladljiva z analgetiki, ki jih je potrebno jemati 3-4 dni. Po posegu je lahko prehodno spremenjen občutek za dotik na bradi. Modrice in otekline izvenijo v tednu ali dveh. Takoj po posegu lahko opravljate vsakodnevna opravila, s špotnimi aktivnostmi je bolje počakati dva tedna.

Katere posege se pogosto opravi skupaj s korekcijo?

Brada ima pomembno vlogo pri tem kako velik oz. majhen izgleda nos. Sočasna korekcija včasih prinese mnogo več kot le seštevek posameznih posegov. V določenih primerih je zato smiselno popraviti brado tudi ob korekciji nosu, saj tako dosežemo boljšo skladnost obraznega profila. Pogosto povečanje brade z vsadkom svetujemo pacientom, ki pridejo na dvig obraza. S staranjem prihaja do zmanjševanja (atrofije) kostnega skeleta obraza, kar povzroča povešanje mehkih struktur in vtis staranja. Poudarjena brada je povezana z mlajšim videzom, pomaga podpreti mehka tkiva na robu spodnje čeljusti in napeti kožo na vratu. Večkrat ob korekciji brade pomladimo tudi vrat oz odstranimo moteče podkože trakove, ki se pri starejših pokažejo na sprednjem delu vratu. Pri mlajših pa korekcijo brade pogosto kombiniramo z liposukcijo vratu za korecijo podbradka.