KAKO IZBRATI USTREZNO KREMO ZA NEGO KOŽE?

 Izbira kozmetičnih izdelkov ob izredno široki ponudbi zagotovo ni lahka. Podanih je nekaj splošnih načel oziroma nasvetov, ki vam bodo morda v pomoč pri preudarni izbiri ustrezne kreme za nego obraza.

ne kupujte izdelkov v stekleni embalaži

 Najprej boste seveda opazili kako je izdelek skladiščen. Čeprav stekleničke in kozarčki izgledajo elegantno je zelo malo verjetno, da ti izdelki vsebujejo zadostne koncentracije aktivnih učinkovin. Pod vplivom zraka in svetlobe aktivne učinkovine praviloma oksidirajo in kremo rjavo obarvajo. Velika večina belih krem v steklenih kozarcih ponavadi ni drugega kot navadno mazilo, kar je seveda odlično, če želite nekoliko namastiti suho kožo, a tistega, kar piše na ovitku v njih ne bo prav veliko. Če iščete kremo, ki ima zadosti aktivnih učinkovin in bo opravila svojo nalogo izberite izdelke, ki so skladiščeni s posebnim sistemom zapiranja, ki onemogoča dostop zraka. Tako bo v stiku z kremo minimalna količina kisika, kar bo povečalo učinkovitost aktivnih sestavin.

Pozorni bodite, da vas ne zavedejo poimenovanja na ovitkih. Idealen izdelek za vaš obraz je lahko serum, nočna krema, dnevna krema ali krema za predel okoli oči. Če izdelek ni premasten ali preveč vlažen za vašo kožo ni pomembno kako je označen. Razlika je ponavadi le v konsistenci in ne sestavi. Iz istega razloga tudi kupovanje linij izdelkov z istimi sestavinami nikakor ni smotrna odločitev.

kreme za obraz naj vsebujejo čim manj dišav in denaturiranih alkoholov

 Iz raziskav vemo, da alkoholi in parfumi v kremah, nimajo pozitivnih učinkov. Nasprotno dišave so najpogostejši alergeni v kozmetičnih pripravkih. Pogosta napaka je da izberemo kremo prijetnega vonja pred kremo brez vonja. Zato je dobro preveriti sestavine, ki so na kozmetičnih izdelkih navedene po vrsti, glede na njihovo količino v izdelku. Od tiste, ki jo izdelek vsebuje največ, do tiste, ki je vsebuje najmanj. Dišave naj bodo torej na teh seznamih čim bolj na koncu, še bolje pa odsotne. Podobno velja za alkohole, čeprav vsi alkoholi niso škodljivi. Paziti se je potrebno predvsem večjih količin: etanola, etilnega alkohola, matanola, benzilnega alkohola, izopropilnega alkohola in denat alkohola.

 

IZBERITE SESTAVINE, KI VPLIVAJO NA VAŠO KOŽO

 Verjetno najpomembnejše so aktivne učinkovine. Več o njih lahko preberete v posebnem sestavku, a na tem mestu omenimo nesporna zmagovalca vitamin C in niacinamid, katerih učinki v boju proti staranju kože so nedvomno dokazani. Zelo pomembno je tudi, da so koncentracije aktivnih učinkovin dovolj velike. V primeru vitamina C ali niacinamida, vsaj 3 %, sicer vsaj 1%. V praksi to pomeni, da morajo biti aktivne učinkovine navedene na začetku seznama sestavin. Če jih najdemo v zadnji tretjini je malo verjetno, da so prisotne v zadostnih koncentracijah da bi zadovoljivo opravile svoje delo.

 

PREPRIČAJTE SE, DA IZDELEK USTREZA VAŠI KOŽI

 Kar je dobro za vašo prijateljico ni nujno najboljše tudi za vas. Po drugi strani pa izbira ni tako zapletena kot bi želeli proizvajalci kozmetičnih izdelkov. Njihov primarni cilj je zaslužek in z vsemi nenavadnimi substancami in modnimi sestavinami, katerih učinkovitost praviloma ni zadovoljivo preizkušena želijo napraviti izbiro nepotrebno zapleteno. Skoraj vse aktivne učinkovine so enako učinkovite za mastno ali suho kožo. Kožo pomirjajo, vlažijo in obnavljajo poškodbe povzročene s sončnimi žarki. Če je koža občutljiva je denimo potrebna pozornost pri uporabi sredstev za luščenje kože, kot je glikolna kislina. Teh sestavin naj ne bo v kremah, ki jih uporabljamo vsak dan ampak jih uporabljajmo v ločenih izdelkih. Pri mastni kože se izogibajmo mastnim preparatom, zlasti tistim, ki vsebujejo kokosovo olje, olje grozdnih pešk ter oleilni alkohol. Izberite izdedlke, ki temeljijo na vodni osnovi in so minimalno koncentrirani. Dobra izbira so tudi serumi ali toniki z aktivnimi učinkovinami. Če je vaša koža suha izberite bogatejšo kremo ali pa preko pripravka z aktivnimi učinkovinami (seruma) nanesite plast mastne (cenejše) kreme. Včasih je to celo boljša izbira, saj omogoči boljšo absorbcijo in delovanje aktivnih učinkovin.

 

ne kupujte PREDRAGIH IZDELKOV

 Dober izdelek ni nujno najdražji. Krema dražja od 100 eur, zagotovo ni vredna svojega denarja. Prepričani bodite, da plačujete ime, reklamo ali embalažo, zagotovo pa ne aktivnih učinkovin. Na policah je veliko smešno dragih nekvalitetnih izdelkov, a žal tudi cenejših slabih produktov. Verjetno tudi krema za 10 eur ne bo imela zadostne količine aktivnih učinkovin. Kakorkoli investicija v dobro, preudarno izbrano kremo za obraz je pametna odločitev. Nekaj denarja je bolje prihraniti pri nakupu  izdelkov za čiščenje obraza ali nego telesa.

 

KREMO NAJPREJ PREIZKUSITE

 Četudi izdelek vsebuje preizkušene učinkovite sestavine v zadostnih koncentracijah ni nujno najboljši za vas. Natančno spremljajte kako vpliva na vašo kožo. Normalno je, da izdelek z visoko vsebnostjo aktivnih učinkovin lahko povzroči manjšo reakcijo, ki se pokaže z blago rdečico, ščemenjem ali zategovanjem kože. Podobno kot vidimo po blagih pilingih ali drugih kozmetičnih posegih. Tega pri 'običajnih' kremah brez aktivnih sestavin seveda ne boste opazili. Če je rdečica izrazita, obraz oteče in srbi, izdelek prenehajte uporabljati, saj ste nanj najverjetneje alergični. Zgodi se tudi, da se razvije alergija na 'dobre' sestavine kot je denimo vitamin C. Pri prodajalcih vzemite zadostno količino vzorčnih izdelkov, da jih lahko nekajkrat preizkusite in se tako prepričate o varni uporabi.

 

IMEJTE REALNA PRIČAKOVANJA IN ZAVEDAJTE SE OMEJITEV KOZMETIČNIH IZDELKOV

 Ob poplavi oglaševalskih domislic, internetnih prevar in razvrednotenju etičnih načel ohranite zdravo pamet. Reklamna sporočila jemljite z zdravo mero skepse in ne pustite se zavesti. Nedvomno je dokazano, da pravilna in dolgotrajna uporaba dobrih kozmetičnih izdelkov, do neke mere lahko upočasni in v nekaterih primerih celo omili znake staranja kože. Največjo vlogo imajo kreme za obraz pri zaščiti pred sončnimi žarki. Na mimične gube, globje pigmentacije, povešena in usahla tkiva odvečno kožo ter globoke gube kljub prepričljivim obljubam kozmetični izdelki ne učinkujejo. Še namig: 'klinično preizkušeno' ali 'dermatološko testirano' pomeni, da je bil izdelek preizkušen na ljudeh. Nikakor pa ne pomeni, da je bila njegova učinkovitost dokazana v pravilno zasnovanih primerjalnih znanstvenih raziskavah.

 

ne kupujte izdelkov PODJETIJ, KI SE PREKOMERNO OGLAŠUJEJO

 Namesto aktivnih učinkovin boste kupili nadležno reklamo in sklenili začaran krog.

nAJPOGOSTEJŠE NAPAKE PRI NEGI KOŽE >