Na kratko

  • dvig vratu najpogosteje opravimo skupaj s faceliftom
  • za mladostno obliko vratu z lepo izraženo linijo spodnje čeljusti odstranimo odvečno kožo in preoblikujemo mehka tkiva
  • z liposukcijo odstranimo nakopičene ali prirojene maščobne blazinice brez brazgotin
  • moteče navpične mišične trakove oblikujemo v notranji korzet, kar zgladi kožo in izboljša kot med vratom in spodnjo čeljustjo – podbradek
  • okrevanje po kirurškem posegu na vratu je 2 tedna
  • liposukcija podbradka je ambulantni poseg v lokalni anesteziji

Kateri so znaki staranja na vratu?

Pogosto je vrat prvi del telesa, kjer znaki staranja postanejo očitni. S staranjem se mehka tkiva na obrazu postopno povesijo in jasno viden obris spodnje čeljusti se postopno zabriše. Pod brado se nabere odvečna maščoba (podbradek). Koža izgubi elastičnost,  se povesi in dobi pergamenti videz. Tik pod kožo vratu ležeča ploska mišica (platizma) se v osrednjem delu razmakne in njeni robovi postanejo vidni kot navpično potekajoči trački, ki segajo od brade proti ključnici.  Velika izugba telesne teže dodatno poveča količino odvečne kože in poudari preostale znake staranja.


Kaj je pomladitev vratu?

Pomladite vratu je poseg ali kombinacija posegov s katerimi s spodnjega dela obraza in vratu odstranimo odvečno kožo in podkožno maščevje, približamo raztegnjene mišice, mehka tkiva preoblikujemo in učvrstimo v dvignjenem položaju.

S posegom imenovanim cervikoplastika ali dvig vratu preoblikujemo vrat, tako da je obris spodnje čeljusti ponovno viden in preko njega ne visijo spuščena mehka tkiva in koža lic. Najpogosteje ga opravimo v petem desetletju starosti. Pogosto pri moških, ki ne želijo klasičnega dviga obraza, motijo pa jih posledice staranja na vratu. Kot izoliran poseg se pogosto opravi tudi pet do deset let  po klasičnem dvigu obraza, ko se koža vratu ponovno raztegne in naguba.

Platizmaplastika je poseg pri katerem si skozi kratek rez pod brado prikažemo razmaknjeno tik pod kožo ležečo mišico vratu (platizmo). Njene robove, ki so vidni kot podkožni navpično potekajoči  trački približamo in učvrstimo s šivi. S tem oblikujemo notranji 'korzet', ki podpre mehka tkiva v globini in povrne mladostne linije vratu.
Z liposukcijo skozi drobne luknjice, brez vidnih brazgotin odstranimo odvečno maščobo podpradka in vratu. Pogosto jo opravimo že pri mladih zaradi prirojenega podpradka.  Če je odvečna koža, ki ob tem ostane dovolj elastična se skrči in dodatni posegi niso potrebni.


Kakšna je razlika med dvigom vrtu (faceliftom) in dvigom vratu (neckliftom)?

Znaki staranja sosednjih anatomskih področji  so praviloma enako izraziti in za dober rezultat je smiselno posega opraviti istočasno. V  primerih, ko je prevladujoča težava omejena na določeno področje in ko pacient ne želi obsežnješega posega jih lahko opravimo tudi ločeno. Tako je smiselna izolirana korekcija vratu pri pacientih, ki nad robom spodnje čeljusti nimajo odvečnega tkiva, moti pa jih odvečna koža in razmaknjene mišice na vratu. Z dvigom obraza preoblikujemo in dvignemo mehka tkiva in kožo spodnjega dela in do neke mere tudi srednjega dela obraza.


Kako poteka poseg?

Če se odločimo za izoliran dvig vratu, platizmoplastiko ali liposukcijo poseg lahko opravimo v lokalni anesteziji. Za večji poseg zlasti v kombinaciji z dvigom obraza je priporočljiva splošna anestezija. Za popolno pomladitev vratu so najpogostejše potrebni krajši rezi pod brado in za uhlji. Če je potrebno rez za uhlji združimo s klasičnim rezom za dvig obraza, ki poteka v naravni gubi pred uhljem. V primerih, ko je potrebna liposukcijo le-to opravimo najprej. Poseg nadaljujemo z ločitvijo kože od podkožnih struktur. Mehka tkiva v globini preoblikujemo, dvignemo in učvrstimo v dvignjenem položaju.  Raztegnjene mišice v sredini zašijemo, tako da pod kožo rekonstruiramo oporo, ki oblikuje obris vratu. Odvečno kožo odstranimo in rane zašijemo s šivi, ki jih ni potrebno odstranjevati.


Kako poteka okrevanje?

Okrevanje je odvisno od obsežnosti posega in uporabljene tehnike. Do neke mere sta oteklina in modrica vedno izraženi. Praviloma izvenita v dveh tednih. Če poseg zajema več področji priporočamo nadzor na kliniki preko noči. Povoje odstranimo dan po posegu. Ob prvi kontroli čez teden dni odstranimo adherentne trakove, ki pokrivajo rano. Po tem rano lahko zmočite. 


Kakšna so možna tveganja in zapleti?

Večji zapleti so redki. Med njimi je najpogostejši krvavitev, ki se praviloma pojavi v prvih 12-ih urah po posegu. Opazimo jo, ko naraščajočo oteklino in bolečino. Zelo redek zaplet je tudi poškodba obraznega živca. Zaradi dobre prekrvavitve in natančne kirurške tehnike so po nekaj mesecih brazgotine redko opazne. Skrite so  v naravnih kožnih gubah pod brado in za uhlji.