Na kratko

  • odvečna koža po masivnem hujšanju povzroča funkcionalne in estetske težave na različnih delih telesa
  • za izboljšanje postave opravimo posege posamično ali v kombinaciji
  • odvečno kožo na trebuhu odstranimo z abdominoplastiko
  • z brahioplastiko preoblikujemo nadlakti
  • prazne in povešene dojke popravimo z dvigom, lahko tudi povečavo
  • dvig spodnjega dela telesa (body lift) je kombinacija abdominoplastike z dvigom zadnjice in stegen
  • z dvigom obraza (facelift) odstranimo povešeno kožo obraza in vratu
  • poseg ali njihovo varno kombinacijo izberemo ob pregledu glede na pričakovane cilje in želje posameznika

Zakaj kirurško zdravljenje po hujšanju?

Na elastičnost kože in njeno sposobnost, da se pohujšanju skrči in prilagodi zmanjšani prostornini telesa vplivajo številni prirojeni in pridobljeni dejavniki.  Značilno se elastičnost kože zmanjša v starosti, vendar se tudi pri mladih koža skrči le do neke mere. Zato imajo praviloma vsi ljudje, ki so izgubili veliko odvečnih kilogramov precej odvečne kože, ki nagubana visi na različnih delih telesa. Najpogosteje na trebuhu, bokih, zadnjici, stegnih, nadlakteh in obrazu.


Komu so tovrstni posegi namenjeni?

Predvsem zdravim posameznikom, ki imajo stabilno telesno težo vsaj leto dni. Posege za odpravo posledic, ki jih je na telesu pustilo obilno hujšanje odsvetujemo ljudem  s kroničnimi boleznimi, kadilcem in psihično nestabilnim ljudem. Ljudje, ki zaradi strahu pred odvečnimi kilogrami stradajo in jim primankjuje hranilnih snovi za kirurške posege niso primerni, saj pri njih, rane slabše celijo, pogotejše so okužbe ran, poleg tega pa jih pogosto mučita pooperativna utrujenost in potrtost.


S katerimi posegi najpogosteje preoblikujemo od hujšanja spremenjeno telo?

Cilj tovrstnih posegov ni zgolj odstranitev odvečne kože, pač pa povrnitev vitkejše pravilno oblikovane postave. Žal to ni mogoče napraviti brez vidnih brazgotin in dolečenih tveganj. Potrudili se bomo, da boste po natančnem pregledu dobili dovolj informacij o predvidenih rezultatih, poteku brazgotin, možnih zapletih ter hitrosti okrevanja in tako lažje sprejeli odločitev o morebitnem posegu. Hkrati lahko opravimo več posegov na različnih delih telesa. V kolikor to ni varno med operacijami napravimo nekaj mesečni premor za okrevanje. Ob pravilnih indikacijah in natačni kirurški tehniki so estetski in funkcionalni rezulati teh posegov dobri in značilno izboljšajo kakovost življenja.

Posegi, ki jih najpogosteje opravimo pri ljudeh, ki so izgubilio veliko odvečnih kilogramov so:

Za podrobne informacije o posameznih posegih sledite povezavam.

Kaj je dvig spodnjega dela telesa (eng. Lower body lift)?

Dvig spodnjega dela telesa znan tudi pod imenom obodna ali cirkumferentna abdominoplastika je kombinacija abdominoplstike in dviga zadnjice in stegen. Po tem posegu brazgotina poteka okoli celtnega oboda pasu. Preoblikujemo trebuh, boke, stegna in zadnjico, tako da del odvečne kože in podkožnega maščevja spredaj odtranimimo,  v zadajšnjem delu pa ju  porabimo za povečanje in preoblikovanje zadnjice. Obenem približamo in s šivi učvrstimo trebušne mišice in s tem zožimo telo v pasu.
Poseg opravimo v splošni anesteziji. Zaradi lajšanja bolečin in preprečevanja pooperativnih zapletov svetujemo dan ali dva opazovanja na kliniki. Takoj po poesgu namestimo kompresijsko oblačilo, ki preprečuje nabiranje tekočine , poveča udobje in zmnjšuje oteklino. Nositi  ga je potrebno dva do tri tedne. Tuširanje je možno po nekaj dneh. Šivi niso vidni in jih ni potrebno odstranjevati, ker se v celoti razgradijo. Prehodno zanjšana občutljivost za dotik,  modrice in splošna utrujenost postopno izvenijo v nekaj tednih.  Previdno lahko s športnimi aktivnostmi in fizičnim delom pričnemo po šestih tednih. V prvih dneh po posegu je dobrodošla tudi manjša pomoč pri vsakodnevnih opravilih.