ZAKAJ HIALURONSKA KISLINA?

V estetski kirurgiji izdelke iz hialuronske kisline glede na terapevtski namen razdelimo v dve skupini. V prvi so polnila (angl. fillers), ki so narejena iz gosto zamrežene hialuronske kisline in so namenjena obnovi prostornine mehkih tkiv, glajenju gub in korekciji prirojenih ali pridobljenih nepravilnosti. V drugi so spodbujevalci obnove kože  (angl. skinboosters), ki so namenjeni revitalizaciji kože. Vsebujejo le delež (12-20%) stabilno zamrežene hialuronske kisline, ki ima sposobnost vezave večjih količin vode in v koži spodbuja procese obnove, s čimer se izboljša kakovost kože.

Zgradbo srednje plasti kože ali dermisa laično najlažje to ponazorimo, s spužvo iz vezivnih vlaken (kolagen in elastin) v kateri so prazni prostori napolnjeni z gelom (iz proteoglikanov, glikoproteinov - hialuronske kisline in vode). Oboje skupaj imenujemo zunajcelični matriks (ECM). ECM tvorijo in ohranjajo v njemu ležeče celice (fibroblasti). 

Hialuronska kislina je torej eden od osnovnih gradnikov zunajceličnega matriksa z veliko sposobnostjo vezave vode. Ker je odgovorna za ravnotežje vode posredno vpliva tudi tudi na transport elektrolitov, hranil in odpadnih produktov v ECM. Dokazana je tudi njena funkcija pri modulaciji imunskega sistema v koži ter vloga pri rasti in razmnoževanju celic. Spodbuja množenje in aktivnost fibroblastov, ki proizvajajo osnovne gradnike medeceličnine, vlakna kolagena.

Nadomeščanje hialuronske kisline z injiciranjem njene stabilne oblike v kožo je uveljavljen in znanstveno dokazano varen in učinkovit način za omilitev  znakov staranja in upočasnitev staranja kože. Raziskave kažejo, da se ob pravilni aplikaciji poveča vsebnost vode v koži, izboljša elastičnost ter zmanjšajo drobne gube. Kakovosti kože, se brez dodane prostornine v podkožna tkiva, po študijah proizvajalca izboljša pri več kot 80 % uporabnikov.

O POSEGU

Izbira izdelka za osvežitev in obnovo kože s hialuronsko kislino je odvisna od stanja kože in predela na katerem želimo kožo obnoviti. Praviloma zdravimo kožo na obrazu, vratu, predelu dekolteja in hrbtiščih rok.

Stabilizirano in razredčeno hialuronsko kislino po predhodnji aplikaciji anestetičnega mazila vbrizgamo v globoko dermalno plast kože ali tik pod njo z tanko iglico ali kanilo (votlo cevko s topim koncem).

Možni zapleti in stranski učinki so minimalni. Na mestu vboda se lahko pojavi rdečica  ali manjša modrica zaradi poškodbe drobnih žilic v koži. Rdečica izgine v nekaj urah, modrica v nekaj dneh.

Glede na priporočila, ki temeljijo na kliničnih raziskavah je smiselno začetno zdravljenje z 2-3 kratno aplikacijo v 4-tedenskih intervalih ter dodatne apilikacije v 9-12 mesečnih intervalih.

Cena posega je 300 eur za aplikacijo 1ml in 550 eur za aplikacijo 2 ml Restylane VITAL (20 % HA) ali Restylane VITAL LIGHT (12 % HA).

Povzeto po: Restylane Skinboosters for the improvement of the skin quality - Results of a consensus meeting

OSEBNO MNENJE

Obnova kože z aplikacijo stabilizirane hialuronske kisline temelji na dobro znanih analizah mikroskopske zgradbe kože in biokemičnih procesov v njej. Teoretična osnova obeta dober potencial za nadomestitev s staranjem izgubljenih gradnikov kože kakor tudi dolgoročno spodbudo njihove izgradnje. Gre za razmeroma nov koncept, ki trenutno še ni podprt z dovolj pravilno zasnovanimi znanstvenimi raziskavami, ki bi pričali o stopnji klinične učinkovitosti. O vplivu injicirane hialuronske kisline na biokemične procese verjetno ni dvoma, vprašanje pa je ali so ti vplivi zadostni, da prinesejo vidne spremembe na koži vsakega posameznika.
Moje izkušnje kažejo, da poseg ob pravilnih indikacijah do neke mere izboljša kakovost kože in omili nekatere znake staranja. Pomebno je, da je izveden pravilno in v predlaganem časovnem zaporedju. Priporočil pa bi ga tistim, ki so prirpavljeni za izboljšanje kvalitete kože storiti največ. Razumejo, da je podobno kot nega kože s kozmetičnimi izdelki to tek na dolge proge, obenem pa glede na cenovne okvire ne bodo razočarani le nad subtilnim izboljšanjem.

Priporočeni odmerki in področja uporabe