NA KRATKO

  • ultrazvočni valovi skozi površino kože prodrejo v globino, kjer tkiva segrejejo in sprožijo procese obnove
  • HIFU spodbudi preoblikovanje in tvorbo kolagena s čimer se izboljša čvrstost in napetost kože, ter zmanjša povešenost mehkih tkiv na obrazu in vratu
  • namenjeno obnovi kože v predelu: obrvi, lic, brade, vratu in dekolteja
  • zavajoče oglaševan kot ne-kirurški facelift, rezultati nikakor niso primerljivi s kirurškim dvigom obraza in vratu
  • primerno za ljudi, ki imajo blago in zmerno povešena tkiva za omilitev in preprečevanje znakov staranja
  • poseg traja 20-90 min, končni učinek pa se pokaže po 3-6 mesecih,
  • glede na rezultate znanstvenih raziskav, v povprečju 60-70% pacientov po posegu opazi vidno izboljšanje,
  • poseg je smiselno po letu ali dveh ponoviti
  • je varen, neinvaziven poseg, z majhnimi tveganji in minimalnim okrevanjem
  • cena je odvisna od predela za katerega se uporabi, in je v razponu od 400-1000 EUR

 

ALI JE HIFU ZAMENJAVA ZA KIRURŠKI DVIG OBRAZA?

Žal ne. Zavajajoče oglaševanega kot nekirurški lifting ali nekirurški facelift, HIFU težko primerjamo s kirurškim dvigom obraza in vratu.

Učvrstitev kože in podkožnih tkiv s HIFU je primerna metoda za mlajše paciente, ki imajo manj oziroma zmerno izražene znake staranja in so pripravljeni poseg ponoviti, da bi upočasnili procese staranja. Obenem morajo sprejeti dejstvo, da rezultati po prvem posegu morda ne bodo očitni. Dolgoročno je poseg primeren tudi za paciente, ki želijo podaljšati učinek kirurških posegov pri katerih tkiva dvignemo in odstranimo odvečno kožo. Gledano s svetlejše plati pa kljub temu, da je ob enkratnem posegu učinkovitost minimalna poseg ne zahteva nobene priprave, je varen, neinvaziven ter praktično brez zapletov in okrevanja.

Za paciente, ki imajo nekoliko bolj izrazite znake staranja, odvečno kožo, globoke gube in povešena tkiva ali za paciente, ki si želijo očitnih in takojšnjih rezultatov pa je kirurški poseg primernejša metoda. Dvig obraza ali facelift je še vedno najučinkovitejša tehnika pomlajevanja obraza in vratu, ki z obraza lahko izbriše desetletje ali več. Kljub sodobnim operativnim tehnikam pa gre za kirurški poseg, ki je neizogibno povezan z brazgotinami, daljšim okrevanjem in večjim enkratnim stroškom.

KAJ JE HIFU?

HIFU (angl. High-Intensity Focused Ultrasound) namenjen nekirurškemu pomlajevanju kože in podkožnih struktur z uporabo ultrazvočne energije. Znan tudi po imenu naprave kot Ultherapy (Merz Aesthetics), Ulche (Bison), Ultraformer (Classy), Ultraskin (Won Tech), če naštejemo le nekatere. HIFU tehnologija je bila prvotno namenjena in dolga leta v uporabi kot neinvazivna metoda za uničevanje rakavih celic notranjih organov s pomočjo toplote. Leta 2009 je Ameriška agencija za nadzor hrane in zdravil (FDA) metodo HIFU odobrila za za neinvazivno dvigovanje obrvi, pomlajevanje vratu in predelov pod brado, kasneje pa tudi za zmanjševanje gub dekolteja. Danes se HIFU množično uporablja za številne bolj ali manj preizkušene indikacije pomlajevanja, beljenja kože in zmanjševanja podkožnega maščevja. Kot klinično preizkušena in do neke mere učinkovita ne-kirurška tehnika brez okrevanja, je HIFU v zadnjih letih ob najrazličnejših oglaševalskih prijemih postal zelo priljubljen. Neizogibno je tudi trg posledično postal zasičen z različnimi HIFU aparati.  Vse od tistih iz spletnih trgovin namenjenih domači uporabi, do sodobnih tehnično dovršenih naprav, ki jih uporabljamo zdravniki na klinikah. Čeprav gre v osnovi za enako tehnologijo, se aparati bistveno razlikujejo po učinkovitosti, načinu dela in varnosti.  Brez dvoma ima resen HIFU aparat svoje mesto v naboru minimalno invazivnih pomlajevalnih postopkov vendar je v izogib razočaranju večino vabljivih opisov, obljub in prikazov rezultatov potrebno jemati z veliko mero dvoma.


ZA KOGA JE PRIMEREN HIFU?

Tako kot pri vseh estetskih posegih, so tudi pri HIFU za zadovoljstvo po posegu potrebna dejanska pričakovanja.  Če so znaki staranja izraziti, tkiva spuščena in odvečna koža povzroča globoke gube žal ne moremo pričakovati rezultatov primerljivih s kirurškim dvigom obraza. Če pa je pacient mlajši in so tkiva le malo povešena oz. je koža izgubila nekaj mladostne čvrstosti ter je pričakovano izboljšanje minimalno (med 10-20%) , potem je velika verjetnost, da bo s posegom zadovoljen. V grobem je HIFU namenjen: ljudem, ki si iz različnih razlogov kirurškega posega ne želijo, bi bila operacija za njih preveč tveganamlajšim ljudem (starejšim od 30 let) z začetnimi znaki staranjain pacientom, ki si želijo podaljšati učinek kirurškega dviga obraza in vratu.


KJE LAHKO UPORABIMO HIFU?

HIFU prihaja v poštev za dvig obrvi, dvig vratu in zmanjševanje podbradka. Koristna je tudi pri obravnavi nežnih gub na dekolteju in za učvrstitev kože okoli oči na licih in v predelu spodnje čeljusti in brade.


KAKO DELUJE HIFU?

HIFU deluje na osnovi dovajanja toplotne energije globjim plastem kože in podkožnim tkivom z ohranitvijo občutljivih zgoraj ležečih plasti. UZ žarki, ki nemoteno potujejo skozi tkiva, se zlivajo v t.i. koagulacijske točke, velike približno 1 mm3, na točno določeni globini. Tam se tkiva zaradi trenja ob nihanju molekul segrejejo na 65 do 70 st. C. Nadzorovana termična okvara privede do krčenja kolagenskih vlaken, ter tvorbe novega kolagena v procesu obnove. Glede na rezultate pravilno zasnovanih kliničnih raziskav je 3-6 mesecev po posegu pričakovati vidno izboljšanje z bolj čvrsto in napeto kožo ter minimalnim dvigom tkiv pri 60 do 70 % pacientov.

Izbrani ročnik s katerim je določena tudi globina delovanja (1.5, 3.0, 4.5 in 6.0 mm), pri posegu napravi do 25 koagulacijskih točk na 25 mm dolgi črti. Željeno energijo (do 3J) izberemo glede na izraženost znakov staranja, stanje kože in občutljivost za bolečino.


 

HIFU V PRIMERJAVI Z OSTALIMI POMLAJEVALNIMI TEHNIKAMI?

Znaki staranja na obrazu se pokažejo zaradi zmanjšane prostornine, popuščanja vezivnih vlaken s posledičnim povešenjem mehkih tkiv ter spremembami na koži. Cilj pomlajevalnih posegov je omiliti znake staranja z dvigom, učvrstitvijo in nadomeščanjem tkiv ter odstranitvijo odvečne kože in spremembo njene strukture. Čeprav kirurški dvig obraza in vratu ostaja najbolj zanesljiva metoda za dolgoročno pomlajen videz, številni pacienti iščejo druge možnosti, saj niso pripravljeni sprejeti daljšega okrevanja, možnih zapletov ter finančnega bremena operativnih posegov.  V nasprotju s kemičnimi pilingi, posegi z iglicami in ablativnimi laserji, ki so v prvi vrsti namenjeni odpravi težav na površini kože (drobne gube in pigmentne spremembe) je HIFU namenjen obnovi globjih struktur, ki obrazu dajejo obliko ter koži čvrstost in elastičnost. Opisane tehnike se torej dobro dopolnjujejo a so težko primerljive, saj so namenjene različnim težavam. V primerjavi z metodami, ki kožo učvrstijo (radiofrekvenca, ne-ablativni laserji) pa je prednost HIFU v tem, da lahko dosežemo dovolj visoke temperature v natančno določeni globini brez poškodbe zgoraj ležečih struktur.


 KAKO VAREN JE HIFU?

HIFU je zelo varna metoda za neinvazivno učvrstitev kože na obrazu in vratu, če jo opravi za to primerno usposobljen izvajalec. Nastavitve je potrebo prilagoditi posameznemu pacientu, tako da je poseg čim bolj učinkovit hkrati pa možnost zapletov minimalna.  Tehnika je bila sprejeta za varno na podlagi pravilno zasnovanih kliničnih raziskav in več dest tisoč opravljenih posegov po celem svetu.  Stranski učinki so praviloma blagi in prehodni. Občutek topline in ščemenje ter blaga rdečina in oteklina na mestu posega izzvenijo v nekaj urah.   Redko prisotna modrica ali zmanjšana občutljivost kože za dotik izzvenita v nekaj dneh. V literaturi so opisani tudi redki primeri dolgotrajnih hiperpigmentacij in maščobne atrofije, ki privede do zmanjšane prostornine mehkih tkiv.  HIFU ne poškoduje površine kože s čimer se izognemo zapletom in daljšemu okrevanju povezanim s posegi na površini kože.

 


KAKO UČINKOVIT JE HIFU?

Kot pri vsakem ne-invazivnem estetskem posegu uspeha ni moč zagotoviti.Če povzamemo rezultate znanstvenih raziskav v povprečju 60-70% pacientov  2-6 mesecev po posegu navaja vidno omilitev znakov staranja. Rezultati so v največji meri odvisni od jakosti energije, števila koagulacijskih točk, bioloških značilnosti tkiva in pričakovanj.Skrčenje kolagenskih vlaken med posegom lahko nekateri pacienti opazijo kot rahel 'dvig' zdravljenega področja, k takojšnjim rezultatom nekoliko pripomore tudi oteklina, ki razpne drobne gube in izboljšana prekrvavitev zaradi segrevanja tkiv. Praviloma so rezultati vidni po 2-3 mesecih, kolikor je potrebno za obnovo ter izgradnjo novega kolagena. Proces poteka nadaljnjih nekaj mesecev, ko lahko pričakujemo dodatne izboljšave. Rezultati lahko ostanejo leto ali dve, ko je za zaviranje znakov staranja priporočljivo poseg ponoviti. Metoda je manj učinkovita pri ljudeh z višjim indeksom telesne mase (nad 30 kg/m2).


 ZA KOGA HIFU NI PRIMEREN?

Učvrstitev kože s HIFU ni primerna za paciente z vnetji ali ranami na mestih posega, paciente s cističnimi aknami, kovinskimi vsadki ter sistemskimi ali lokaliziranimi boleznimi, ki bi lahko povzročile upočasnjeno celjenje. Poseg ni priporočljiv pri ljudeh, ki jemljejo zdravila, ki zavirajo strjevanje krvi in pri psihično nestabilnih ljudeh.


 KAKO SE PRIPRAVITI NA POSEG?

Posebna priprava na poseg ni potrebna. Pred in po posegu se lahko normalno prehranjujete, ste telesno aktivni in opravljate svoje delo. Priporočamo, da s predelov, kjer bomo opravili poseg odstranite ličila in kozmetiko za nego kože. Po nasvetu zdravnika lahko uro pred posegom vzamete tudi tablete za lajšanje bolečine (Lekadol, Analgin), da bo nelagodje med posegom manjše. Analgetikov, ki imajo tudi protivnetno delovanje pred in po posegu ni priporočljivo jemati. Pred posegom se boste z zdravnikom pogovorili o primernosti posega za težave, ki jih želite odpraviti, ostalih možnostih, kakor tudi o pričakovanih rezultatih in okrevanju.


 KAKO POTEKA POSEG?

Predel kože, kjer bo potekal poseg očistimo ter nanj nanesemo gel za boljšo prevodnost ultrazvoka. Ročnik prislonimo na kožo in v obliki kratkih pulzov apliciramo ultrazvočne valove, ki tkivo segrejejo v izbrani globini. Med posegom boste lahko prehodno občutili rahlo zbadanje, ščemenje ali toploto. Odvisno od velikosti področja in gostote apliciranih pulzov lahko poseg traja med 20 in 90 min. Hlajenje po posegu odpravi nelagodje in zmanjša oteklino.


KAKO POTEKA OKREVANJE?

Okrevanja praktično ni in takoj po posegu se lahko vrnete k vsakodnevnim opravilom, športnim aktivnostim, delu ali druženju z najbližjimi. Odvisno od sposobnosti telesa za tvorbo novega kolagena lahko prve rezultate pričakujete po nekaj dneh. V naslednjih mesecih praviloma postane koža na predelu kamor smo aplicirali ultrazvok nekoliko čvrstejša in znaki staranja manj izraziti. Glede na rezultat po 6-12 mesecih lahko presodimo ali je ponoven poseg smiseln in potreben.