PO POSEGU

Vsak dan po posegu se boste bolje počutili, vendar bo odvisno od posega nekaj dni prisotna bolečina, ki jo boste morali blažiti z zdravili. Bolečina je subjektivni odgovor na bolečinski dražljaj in vsak nanj odgovori nekoliko drugače. Cilj je prilagoditi protibolečinsko zdravljenje posamezniku, tako da bolečina ni prehuda, hkrati pa se izognemo negativnim vplivom analgetikov. Operiran predel bo po posegu otekel in največja oteklina bo prisotna po 2-4 dneh. Modrico in oteklino, ki se razvijeta po posegu zmanjšamo s hladnimi oblogami. Zgodi se, da se kri v podkožju preseli v del telesa, ki leži ob operiranem predelu in tako se modrica pojavi na nepričakovanih delih. V kolikor je poseg opravljen v predelu glave, vratu ali prsnega koša svetujemo spanje z dvignjenim vzglavjem. Izogibajte se fizičnim naporom ter gibom, pri katerih bi se koža na operiranem delu telesa pretirano raztegovala. Pazite se tudi naglih gibov ter naprezanja, saj lahko povzročijo krvavitev. Pretežno počivajete a se kljub temu nekajkrat na dan sprehodite po stanovanju. Držite se navodil, ki ste jih prejeli ob odpustu. To velja tudi za tuširanje in preveze rane. Šive na obrazu ponavadi odstranimo po tednu dni. Drugje je odstranjevanje šivov le redko potrebno, saj praviloma uporabimo podkožne šive, ki se v nekaj mesecih razgradijo. Ob prvem kontrolnem pregledu boste prejeli tudi navodila kako skrbeti za brazgotino v fazi zorenja, da bo le-ta čim manjša. Več o negi brazgotin lahko preberete na naslednjih straneh. Dobili boste tudi natačna navodila kdaj in kako začeti z masažo in fizičnimi aktivnostmi. Vsaj mesec dni po posegu ne kadite, saj kajenje znatno poveča možnost zapletov ter upočasni celjenje. Nekaj mesecev se izogibajte pretiranemu pitju alkohola ter sauni, saj to povzroča otekanje, ki zavira celjenje. V večini primerov lahko končen rezultat zdravljenja ocenimo 6 mesecev po posegu, pri nekaterih posegih pa to traja celo dlje. Dojke bodo po povečavi dokončno obliko dobile po letu dni, oteklina z vrška nosu bo po rinoplastiki izginila v letu ali dveh, brazgotine na koži bodo dozorele v letu in pol. V začetnem pooperativnem obdobbju boste lahko občutili tudi zbadanje, mravljinčenje in imeli slabši občutek za dotik v operiranem področju. Razlog za to je poškodba drobnih živčnih vlaken v podkožju in njihova obnova, ki lahko traja tudi leto in več. Na vsa vprašanja ni moč odgovoriti in pomebno je, da veste, da smo po operaciji za vas stalno dosegljivi. 

Ali je mogoče zagotoviti, da bo končni rezultat pričakovan?

Vsak poseg ima določeno tveganje in kadarkoli posežemo v telo so možni zapleti. Ali boste z končnim rezultatom zadovoljni je v največji meri odvisno od pravilne indikacije, natančnega načrtovanja in pravilne izvedbe. Na številne dejavnike, ki vplivajo na končni rezultat lahko vplivamo nekateri pa so osdvisni od bioloških značilnosti posameznika in jih ne moremo predvideti. Zato je nemogoče zagotoviti pričakovan končni rezultat.

Kaj se zgodi če gre kaj narobe in s posegom ne bom zadovoljen(na) ?

Vsi estetski posegi so zasnovani, kar se da varno. Pomembno je opozoriti, da so operativni estetski posegi pravi kirurški posegi, z vsemi možnimi kirurškimi zapleti. Odvisno od narave posega so to krvavitev, okužba in upočasnjeno celjenje. Kljub ustrezni kirurški in anesteziološki pripravi so ti izjemno redki zapleti do neke mere nepredvidljivi. V primeru zgodnjih zapletov (dnevi, tedni po posegu) bomo za vas ustrezno poskrbeli. Brez dodatnih stroškov za vas bomo opravili tudi manjše korektivne posege, če z dokončnim rezultatom ne boste zadovoljni in bo kirurg mnenja, da je dodaten poseg smiselen.

VEČ O TVEGANJIH IN MOŽNIH ZAPLETIH >