Na kratko

  • lepo oblikovana zadnjica ima pomembno vlogo pri telesni privlačnosti obeh spolov
  • samo s prehrano in telesno vadbo jo je zelo težko preoblikovati
  • zadnjico lahko povečamo z vbrizgavanjem lastne maščobe brez vidnih brazgotin – komercialno imenovano 'Brazilski dvig'
  • maščobo odvzamemo z liposukcijo z delov telesa , kjer je te preveč
  • nepredvidljiv del maščobe se po posegu raztopi in končnega povečanja ne moremo natančno napovedati
  • zadnjico lahko povečamo s silikonskimi vsadki, ki jih vstavimo skozi kratek rez med ritnicama
  • po večji izgubi telesne teže je potreben dvig zadnjice z odstranitvijo odvečne kože
  • poseg opravimo v splošni anesteziji in traja 1 do 2 uri
  • okrevanje jo odvisno od posega in traja od 1 do 4 tednov

Kako lahko preoblikujemo zadnjico?

Zaradi zmanjšane elastičnosti tkiv, sile težnosti in prerazporeditve maščobe zadnjica z leti izgubi mladostno polno zaobljeno obliko. Nekateri ljudje imajo plosko in neizrazito zadnjico že od rojstva. V predelu bokov in stegen se pogosto nakopiči podkožno maščevje, ki se ga z vadbo in pravilno prehrano ne moremo znebiti. Obstaja kar nekaj kirurški posegov ( liposukcija, vbrizgavanje maščobe (lipofiling), vstavitev vsadkov in dvig zadnjice) s katreimi lahko preoblikujemo in polepšamo zadnjico.


Kako poteka povečanje zadnjice z vbrizgavanje lastne maščobe (eng. Brazilian buttock lift)?

Pri laično imenovanem brazilskem dvigu zadnjice (angl. Brazilian Buttock Lift) maščobo, ki jo skozi nekaj milimeterov velike luknjice izsesamo (liposukcija) iz drugih predelov telsesa, vbrizgamo v zadnjico. S tem jo nekoliko dvignemo, ter naredimo bolj polno in izrazito. Prednosti posega sta, da za povečanje ne uporabimo umetnih snovi oziroma vsadkov in, da obenem odstranimo nakopičeno podkožno maščevje s trebuha, bokov, stegen ali drugih predelov. Po takšnem prenosu se nekaj maščobe raztopi, zato so rezultati razmeroma nepredviljivi in praviloma je poseg, za značilno izboljšanje, potrebno 2-3 krat ponoviti. Maščobne celice, ki na mestu vbrizganja preživijo tri mesece tam ostanjejo, zato lahko rečemo, da so po treh mesecih rezultati stalni. Brazgotine niso opazne.


Kako poteka okrevanje po povečanju zadnjice z lastno maščobo?

Po posegu namestimo kompresijsko oblačio, ki zmanjšuje oteklino in ga je potrebno nositi dva tedna. 10 dni odsvetujemo daljše sedenje na predelu v katerega smo vbrizgali maščobo. Modrice in oteklina izginejo v štirih do šestih tednih. Na delo se praviloma lahko vrnete po dveh tednih, če le ne opravljate zgolj sedečega dela. Po štirih tednih se lahko pričnete ukvarjati z vsemi športnimi in vsakdanjimi aktivnostmi.


Kako povečamo zadnjico z vsadki?

Plastični kirugi pogosto uporabljamo vsadke za izboljšanje oblike obraza, dojk, meč in tudi zadnjice. Najpogosteje jih uporabimo pri ljudeh, ki nimajo dovolj podkožnega maščevja na drugih delih telesa in zaradi tega niso primerni za povečanjem zadnjice z vbrizgavanjem maščobe. Vsadki so ovalni ali okrogli, različnih velikosti, narejeni iz mehke na otip naravne silikonske mase. Vstavimo jih pod ali v veliko zadnjično mišico skozi 5 cm dolg rez, ki je skrit v gubi med ritnicama. V nasprotju z vbrizgano maščobo, ki se deloma raztopi so rezultati takojšnji, zanesljivi in predvidljivi. Na žalost pa je vstavitev vsadkov v zadnjico povezana s številnimi zapleti in v večini primerov je potrebno vsadke v nekaj letih odstraniti.  Po odstranitvi je tkivo raztegnjeno in odvečna koža se naguba v spodnjem delu zadnjice. Za odpravo te težave je potreben klasičen dvig zadnjice, posledica katerega so vodoravne brazgotine v zgornjem delu zadnjice.


Kako poteka okrevanje po povečanju zadnjice z vsadki?

Operirani predel je nekaj dni po posegu boleč, vendar je bolečina obvladljiva s tabletami proti bolečini. Hoja pospešuje okrevanje, saj se mišice pod katerimi je vsadek pri tem nekoliko raztegnejo. Vsadke praviloma vstavimo v predel zadnjice, na katerega ob sedenju ne pritiskamo, vendar je kljub temu lahko daljše sedenje nekaj tednov po posegu neprijetno. Nepravilno vstavljeni vsadki lahko pritiskajo na ishiadični živec in povzročajo bolečino, ki izžareva proti nogi.


Kakšna je razlika med klasičnim dvigom zadnjice in dvigom zadnjice z vbrizgavanjem maščobe?

Klasičen dvig zadnjice je namenjen ljudem z nakopičeno odvečno kožo, ki nagubana visi na zadnjci in zunanjem delu stegen. Najpogosteje je to posledica staranja in večjih nihanj v telesni teži. Pri tem posegu zadnjico preoblikujemo, tako da odvečno kožo in podkožno maščevje izrežemo ali pa prerazporedimo in s tem naredimo zadnjico bolj polno in izrazito. Brazgotina poteka v zgornjem delu zadnjice od obeh bokov proti sredini. Rezultati te operacije so v primerjavi z vbrizgavanjem maščobe pri katerem so brazgotine neopazne bolj predvidljivi. Dvig zadnjice z vbrizgavanjem maščobe lahko opravimo le pri ljudeh, ki nimajo veliko odvečne in viseče kože.


Ali lahko zadnjico preoblikujemo z liposukcijo?

Nakopičeno podkožno maščevje na posameznih delih telesa, ki se ga s pravilno prehrano in redno telesno vadbo ne moremo znebiti lahko odstranimo z liposukcijo. Odvečno maščevje lahko posesamo zgolj iz zadnjice, pogosto pa za bolj uravnotežen rezultat, to napravimo skupaj z liposukcijo stegen in bokov. Za več informacij o liposukciji sledite povezavi.