Na kratko

  • poseg je namenjen odraslim moškim vseh starosti, ki jih motijo povečane dojke
  • skrb za telesni videz ni le ženska domena
  • večina žensk dojema moške s ploskimi prsmi kot bolj možate in privlačne
  • maščobno in žlezno tkivo odstranimo z liposukcijo ali z izrezom žleze skozi kratek rez v robu kolobarja
  • ob tem lahko zmanjšamo premer povečanih kolobarjev
  • poseg opravimo običajno v splošni anesteziji in traja približno 1 uro
  • majhne dojke lahko odstranimo tudi v lokalni anesteziji
  • po posegu greste domov isti dan
  • dva tedna je priporočljivo nositi kompresijsko oblačilo
  • pogosta je začasna izguba občutka v prsnih bradavicah

Kaj je ginekomastija?

Ginekomastija je povečanje prsi pri moških. Čeprav se o njej ne govori veliko, je to razmeroma pogosta težava. Povečane prsi so lahko včasih boleče, večinoma pa predstavljajo težavo z estetskega vidika. Razlogov za povečanje prsi pri moških je več, vendar pogosto ostanejo nepojasnjeni. Znano je, da ginekomastijo povzročajo nekatera zdravila (za zniževanje krvnega tlaka, za zdravljenje povečane prostate in raka prostate), nekatere droge (marihuana), anabolni steroidi in redke hormonske motnje. Pri dojenčkih, mladostnikih ali starejših moških se prsi lahko povečajo zaradi normalnih sprememb spolnih hormonov.Več kot polovica novorojenčkov moškega spola ima povečane prsi zaradi delovanja materinih estrogenov. Prsi se praviloma zmanjšajo v prvem mesecu po rojstvu. Zaradi spreminjanja nivojev spolnih hormonov v puberteti, je povečanje prsi pogosta težava tudi pri mladsotnikih. V večini primerov težave izvenijo po približno letu ali dveh, v 8 % pa prsi ostanejo povečane do zrelih let. Ginekomastija je bolj pogosta tudi pri starejših moških in se pojavlja pri treh od desetih moških po petdesetem letu.


Komu je poseg namenjen?

Večini moških povečane prsi ne povzročajo težav, nekateri pa se z njimi težko sprijaznijo. Svetujemo, da s posegom počakate do 18 leta starosti. Poseg v dogovoru s starši lahko opravimo tudi prej. Korekcija ginekomastije je varen poseg s previdljivimi rezultati in ga priporočamo odraslim moškim vseh starosti, katerih izgled prsnega koša odstopa od osebnih estetskih idealov. Večkrat je moteče zgolj nakopičeno podkožno maščevje (psevdoginekomastija), ki zabriše možato obliko prnega koša, dodatno pa je v osrednjem delu lahko pristno tudi žlezno tkivo, ki ga zatipamo kot podkožno zatrdlino.


Kako odstranimo povečane prsi pri moških?

Ustrezno tehniko za korekcijo ginekomastije izberemo glede na razmerje med žleznim tkivom in količino podkožnega maščevja. Če žlezno tkivo ni tipno in so prsi malo ali zmerno povečane je praviloma dovolj liposukcija, ki ne pušča vidnih brazgotin. Nakopičeno maščevje izsesamo preko tankih cevk, ki jih vstavimo skozi nekaj milimetrov velike vreze na koži. Če je žleza povečana, jo je potrebno izrezati skozi kratek rez, ki poteka ob spodnjem polu kolobarja ob bradavici. Brazgotina po tem posegu je vidna le od blizu in redko moteča. Najpogosteje se odločimo za kombinacijo obeh tehnik, kar omogoča, da natančno odstranimo ustrezne količine tkiva na pravih mestih in s tem preoblikujemo prsni koš, tako da sledovi operacije niso opazni. Pri močno povečanih prsih, pri katerih so bradavice pod kožno gubo na spodnjem delu prnega koša je potrebno dodatno odstraniti tudi kožo, kar ima za posledico daljše brazgotine, ki so bolj opazne in lahko tudi moteče. Korekcijo ginekomastije praviloma opravimo v splošni anesteziji, lahko tudi v lokali ob sedaciji.


Kako poteka okrevanje in kakšni so možni zapleti?

Približno teden dni po posegu je prisotna oteklina in posamezne modrice. Dva tedna je potrebno nositi kompresijsko oblačilo, ki zmanjšjuje oteklino in preprečuje nabiranje tekočine na mestu, kjer smo odstranili tkivo. Približno toliko časa odsvetujemo tudi večje telesne napore in težje fizično delo. Šivi se razgradijo in jih ni potrebno odstranjevati. Možni vendar redki zapleti so nabiranje krvi (hematom) ali tekočine (serom) in okužba. Pogostejša je prehodno zmanjšana občutljivost bradavic za dotik, kar izveni v nekaj mesecih. Po posegu lahko ostanejo nervanine na prsnem košu ali delno ugreznjene bradavice, venda je ob pravilni indikaciji in natančni tehniki to redek zaplet. Dokončen rezultat ocenimo na kontrolnem pregledu po šestih mesecih.