Na kratko

  • z lipofillingom in liposukcijo preoblikujemo telo brez vidnih brazgotin in umetnih materialov
  • maščobo lahko uporabimo za povečanje lic, ustnic, dojk, zadnjice in korekcijo brazgotin
  • v prvih treh mesecih po injiciranju se nekaj maščobe raztopi, zato je poseg potrebno včasih ponoviti
  • poseg običajno opravimo ambulantno v lokalni ali splošni anesteziji

Kaj je lipofilling?

Vbrizgavanje maščobe (angl. Lipofilling) imenujemo poseg pri katerem lastno maščobo uporabimo kot polnilo za vrzeli in povečanje mehkih tkiv. Poseg  je razdeljen v tri stopnje: odvzem maščobe na dajalskem mestu z liposukcijo, čiščenje in izolacija maščobnih celic, vbrizgavanje maščobe s posebnimi iglami (cevkami). Maščobo vbrizgamo v večih plasteh, da bi bilo kar največ maščobnih celic v stiku s sprejemnim tkivom in tako dobilo zadostno količino kisika in hranil za preživetje. 

Prednost posega je, da dodatno preoblikujemo predel telesa, kjer se je nakopičila maščoba. Maščobo za lipofiling najpogosteje izsesamo iz trebuha, bokov, stegen ali notranje strani kolen. V kolikor je potrebno manjše povečanje ali nadomestitev manjše vrzeli poseg lahko opravimo v lokalni anesteziji, sicer v splošni. Za željeni rezultat je poseg včasih potrebno po treh do šestih mesecih ponoviti.


Katere dele telesa lahko preoblikujemo z lastno maščobo?

Maščobo lahko uporabimo za pomladitev lic, povečanje ustnic, zapolnitev globokih gub in vrzeli po nenatančni liposukciji in brazgotinjenju. Za natančnejše informacije o povečavi dojk in zadnjice z lipofilingom sledite povezavam.


Ali so rezultati lipofillinga trajni?

S spreminjanjem telesene teže se spreminja prostornina maščobnih celic. Ko pridobimo nekaj kilogramov se maščobne celice povečajo, kar opazimo kot nakopičeno maščevje. Ker imamo ljudje na posameznih delih telesa določeno število maščobnih celic, imajo posegi pri katerih zmanjšamo število celic (liposukcija) ali ga povečamo (lipofiling) trajen učinek. 


Katere so prednosti in slabosti lipofillinga v primerjavi z umetnimi polnili?

Maščoba je naravno in varno polnilo, ki ob pravilnih indikacijah omogoča trajne in zanesljive rezultate. Izognemo se zapletom povezanimi z trajnimi umetnimi polnili (granulomi), manjša pa je tudi verjetnost okužbe. Poleg tega lahko z maščobo nadomestimo večjo prostornino tkiva. Čeprav je poseg daljši in tehnično bolj zahteven je cena primerljiva, saj se izognemu strošku za umetno polnilo. Trajna umetna polnila se po aplikaciji ne raztopijo, zato lahko končno povečanje prostornine natančneje predvidimo.


Kakšna so možna tveganja in zapleti pri lipofillingu?

Rezultat lipofiliga je razmeroma nepredvidljiv, saj je odvisen od preživetja maščobnih celic na sprejemnem mestu. Primarno vbrizgamo večjo količino maščobe kot je vrzel tkiva oziroma željeno povečanje in včasih je za popoln rezultat potrebno dodatno vbrizgavanje. Celice, ki na mestu vbrizganja preživijo tri mesece tam ostanjejo in prostornina tkiva se po tem času ne spreminja. Izjema so ustnice, kjer zaradi stalnega gibanja z leti učinki lipofiliga deloma izvenijo. Manjše asimetrije po posegu so običajno posledica otekline, ki v nekaj tednih izveni. Kalcinacije, ki jih lahko v podkožju zatipamo kot drobne zatrdline, se lahko pojavijo pri nadomeščanju večje prostornine in praviloma niso moteče.


Ali lahko v celoti previdimo dokončne rezultate?

Ne, ker ne moremo natančno napovedati koliko prenešene maščobe bo na sprejemnem mestu preživelo. Običajno je ta delež med 30 in 80 %. Vemo, da na preživetje maščobe po vbrizgavanju vplivajo številni dejavniki in mnogih od njih še ne poznamo. Kljub temu, zaradi privlačnega koncepta postaja poseg v zadnjih letih vedno bolj razširjen. Da bi izboljšali preživetje celic so se pojavile številne tehnike za jemanje, obdelavo in vbrizgavanje maščobe. Učinkovitost mnogih ni znanstveno preiskušena, nobena pa ne prinaša povsem predvidljivih rezultatov.