Na kratko

  • lepšo obliko dosežemo z liposukcijo in/ali dvigom stegen
  • za izboljšanje oblike stegen z dovolj elastično kožo zadošča liposukcija
  • najpogosteje moti maščoba nad kolki (jahalne hlače) in notranjim delom kolen
  • po dvigu stegen ostane brazgotina skrita na notranjem zgornjem delu
  • pri odstranitvi zelo povešene kože brazgotino včasih podaljšamo proti kolenu
  • poseg je v splošni anesteziji in traja približno 2 uri
  • pogosto opravimo skupaj z dvigom spodnjega dela telesa ali dvigom zadnjice
  • težjim obremenitvam se je priporočljivo izogibati nekaj mesecev po dvigu stegen

Kako lahko preoblikujemo stegna?

Dvig stegen je kirurški poseg pri katerem odstranimo odvečno kožo in podkožno tkivo na notranjem delu stegen.  Da dosežemo pravilno uravnoteženo obliko pogosto obenem opravimo tudi liposukcijo. Če na stegnih ni odvečne in nagubane kože in je le-ta dovolj elastična stegna lahko preoblikujemo zgolj z liposukcijo brez vidnih brazgotin. Dvig stegen lahko opravimo v kombinaciji z dvigom spodnjega dela telesa (angl. lower body lift) ali dvigom zadnjice. Manjše posege, kjer ni potrebno odstraniti obilice tkiva lahko opravimo v lokalni anesteziji, praviloma pa stegna in sosednja podrčja kot celoto preoblikujemo v splošni anesteziji ali spinalnem bloku.


Kateri so različni načini dviga stegen?

Kirurške tehnike dviga stegen se razlikujejo glede na mesto, kjer je težava najbolj izrazita in položaj brazgotin. Po preoblikovanju notranjega dela stegen brazgotine potekajo v dimljah in/ali vzdolžno na notranjem delu stegen. Položaj in dolžina brazgotin sta odvisna od količine tkiva, ki ga je potrebno odstraniti. Dvig zunanjega dela stegen opravimo v kombinaciji z klasičnim dvigom zadnjice pri katerem brazgotina poteka v zgornjem delu zadnjice od bokov proti gubi med ritnicama. Pri ljudeh, ki so izgubili veliko odvečnih kilogramov in odvečna koža visi, tako na zunanjem kot na notranjem delu stegen, brazgotina poteka okoli celotnega oboda zgornjega dela setgen- obodni (cirkumferentni) dvig stegen.


Komu je poseg namenjen?

Ljudem, ki imajo zaradi nakopičenega podkožnega maščevja in/ali odvečne kože nepravilno oblikovana stegna. Podkožno maščevje se najpogosteje nesorazmerno nakopiči na zunanjem delu stegen in za preoblikovanje, je zlasti ob dobri elastičnosti kože dovolj liposukcija, pri kateri skozi nekaj milimeterkih luknjic izsesamo odvečno tkivo. Zaradi prirojenih dejavnikov, staranja ali izgube telesne teže se na stegnih lahko nabere odvečna koža, ki v gubah visi zlasti na notranjem delu stegen  in je lahko moteča tako iz estetskega kot funkcionalnega vidika. Za odpravo te težave je potrebna odstranitev in preoblikovanje kože in podkožja, kar ima za posledico daljše brzagotine. Zato lahko rečemo, da v teh primerih eno estesko nepravilnost zamenjamo za drugo. Dvig stegen pogosto opravimo skupaj z drugimi posegi v sklopu preoblikovanja telesa po obilni izgubi telesne teže.


Kako poteka okravanje po dvigu stegen?

Poseg lahko opravimo ambulantno, tako da pacient po posegu oddide domov. V primeru obsežnješih ali kombiniranih posegov svetujemo pooperativni nadzor na kliniki preko noči. Vsatavljeni dreni preprečujejo nabiranje odvečne krvi in tekočine.  Odstranimo jih čez nekaj dni. Bolečina, ki je prisotna v prvih dneh po posegu je obvladljiva z protibolečinskimi tabletami. Po nekaj dnevnem počitku lahko pričnete z lažjimi  vsakodnevnimi opravili, športne aktivnosti pa je v prvih treh mesecih potrebno omejiti.


Kakšna so tveganja in možni zapleti?

Brazgotine po dvigu stegen so praviloma dolge in čeprav razmeroma skrite so lahko moteče. Brazgotina v obliki črke T na notranjem delu stegen, lahko kar nekaj mesecev po posegu omejuje gibljivost v kolkih, s časom pa se lahko povesi in raztegne.  Krvavitev in okužba sta redka vendar možna zapleta. Pogosteje se po odstranitvi drenov pod brazgotino nakopiči tekočina, ki jo odstranimo v ambulanti s punkcijo. Potrudili se bomo , da boste po natančnem kliničnem pregledu pred posegom dobili dovolj informacij o okrevanju , možnih zapletih in pričakovanih rezultatih.