Na kratko

  • težki uhani ali poteg za uhan pogosto raztrgajo ušesno mečico
  • razcepljeno ušesno mečico popravimo s posebno oblikovanim rezom kože in natančnim šivanjem
  • povešene in raztegnjene ušesne mečice preoblikujemo sočasno z dvigom obraza ali s samostojnim posegom z rezom kože skritim v naravni gubi za uhljem
  • popravimo lahko »škratji uhlji«, kjer je ušesna mečica pritrjena na lice brez gube med mečico in kožo na obrazu
  • na mestu prebadanja uhlja z uhani lahko nastane moteča čvrsta brazgotina – keloid

Kako lahko popravimo razcepljene ušesne mečice?

Ušesna mečica se lahko razcepi postopno zaradi teže uhanov ali nenadno ob poškodbi pri kateri se uhan iz mečice odtrga. Razcepljene ušesne mečice lahko popravimo s kirurškim posegom pri katerem s posebno oblikovanim rezom kože preoblikujemo robove in mečico natančno zašijemo. Pri tem lahko pustimo luknjico, ki omogoča nošenje uhanov. Korekcijo razcepljene ušesne mečice opravimo ambulantno v lokalni anesteziji. Šive odstranimo čez 7-10 dni.


Kaj je pomladitev ušesnih mečic?

S staranjem se ušesne mečice podaljšajo in raztegnejo. Ob luknji za uhane se pojavi vzdolžna guba. Povešene starostno spremenjene ušesne mečice vedno popravimo ob dvigu obraza lahko pa jih dvignemo in zmanjšamo tudi s  samostojnim posegom v lokalni anesteziji. Pri tem je kratka brazgotina skrita v naravni gubi za uhljem. Šive odstranimo čez 7-10 dni


Kaj so 'škratji uhlji' (angl. pixie ear) in kako jih lahko popravimo?

 'Škratji uhlji' (angl. pixie ear) je nepravilnost pri kateri je odsotna guba med ušesno mečico in kožo na licu. Ob tem je ušesna mečica mečica nepravlno oblikovana in raztegnjena. Sprememba je lahko prirojena pogosteje pa posledica nepravilno izvedenaga dviga obraza. Korekcijo napravimo ambulantno v lokalni anesteziji. Kirurška tehnika je odvisna od narave in izrazitosti spremembe. Običajno prekinemo povezavo med kožo na licu in mečico, nato pa kožo dvignemo in učvrstimo na globje ležeče strukture. Mečico preoblikujemo in brez vleka zašijemo.


Kaj je keloidna brazgotina in kako jo lahko odpravimo?

Rane pri nekaterih ljudeh se zaradi prirojenih lastnosti tkiva zacelijo z grdo brazgotino. Keloid je najhujša oblika izrazitega brazgotinjenja pri katerem se vezivno brazgotinsko tkivo razrašča preko meja prvotne rane. Keloid se pogosto pojavi na mestu kjer je uho prebodeno. Pojavijo se tudi po kirurških posegih na uhlju ali po poškodbi. Natančna kirurška tehnika lahko zmanjša možnosti grdega brazgotinjenja vendar jih ne odpravi v celoti. Zaradi narave bolezni je zdravljenje težavno in v večini primerov jih ni moč za stalno odpraviti. Na uhlju je keloid najbolje v celoti kirurško odstraniti in nato preprečevati ponovno rast z rednim (mesečnim) vbrizgavanjem kortikostreoidov v brazgotino. Pri preprečevanju ponovnega  nastanka keloida so lahko  v pomoč tudi kompresijski uhani. Zgolj po izrezu ali kateremkoli drugem načinu odstranitve se keloid zagotovo ponovi.