Na kratko

  • po dobro načrtovani in opravljeni korekciji vek oči niso drugačne ali nenavadne, pač pa mladostne in spočite
  • blefaroplastika štirih vek je sočasna pomladitev zgornjih in spodnjih vek
  • vse štiri veke lahko popravimo z 1-2 urnim ambulantnim posegom v lokalni anesteziji
  • pri blefaroplastiki preoblikujemo ali odstranimo maščobne mešičke, učvrstimo razvlečene mišice vek in odstranimo odvečno kožo s spodnjih ali zgornjih vek
  • popravimo lahko tudi obliko očesne reže in dvignemo zunanje očesne kotičke
  • šive odstranimo 4-7 dni po posegu
  • modrice izzvenijo v tednu ali dveh, po nekaj dneh jih lahko prekrijete z ličili

Kaj je blefaroplastika?

Blefaroplastika je kirurški poseg s katerim pomladimo povešene, nagubane in izbočene veke. Poseg lahko opravimo ločeno na zgornjih ali spodnjih vekah ali pa istočasno na vseh štirih. Da bi se izognili usahlemu in nenaravnemu videzu sodobna načela preoblikovanja vek vključujejo prerazporeditev maščobnega tkiva, preoblikovanje mišic in odstranitev odvečne kože. Za odpravo drobnih gub okoli oči, zlasti ob zunanjem predelu, lahko ob blefaroplastiki opravimo tudi katerega od ablativnih pomlajevalnih posegov ali injiciranje botulinum toksina. Z  rednim injiciranjem botulinum toksina lahko ponovni  pojav drobnih gubic močno upočasnimo. Temno obarvanje okoli oči je posledica kopičenja pigmenta, oziroma presevanja barve ven ali mišice skozi tanko kožo. Te težave s kirurškim zdravljenjem ni moč odpraviti.

Kako poteka poseg?

Tako korekcijo zgornjih, spodnjih kot tudi vseh štirih vek lahko opravimo ambulatno v lokalni anesteziji. Na željo pacienta je možen tudi poseg s sedacijo ali v splošni anesteziji. Rez na zgornji veki poteka v narvni gubi približno osem milimetrov nad vejicami (trepalnicami) na spodnji veki pa v stranskem delu tik pod njimi. Odvečno maščevje odstranimo ali pa preoblikujemo in  prerazporedimo na mesta, kjer so vrzeli. Tako lahko zgladimo vdrt prehod med spodnjo veko in licem. Krožno mišico okoli oči (orbikularis) , ki leži tik pod kožo ob zunanjem česnem kotu napnemo. V kolikor je spodnja veka pretirano ohlapna ali želimo nekoliko spremniti položaj in obliko očesne reže, dodatno napnemo in dvignemo stranski del vezivnega dela spodnje veke (kantopeksija). Odvečno kožo odstranimo in rano natančno zašijemo. Spodnjo veko lahko preoblikujemo tudi z rezom na notranji strani (transkonjuktivalana blefaroplastika). Pristop je primeren če kože ni potrebno odstraniti.

Kako poteka okrevanje?

Bolečina po posegu je minimalna in zaradi dobre prekrvavitve celjenje hitro. Šive odstranimo po 4-7 dneh.  Zaradi zgradbe podkožnega tkiva okoli oči je pogost stranski pojav po posegih v tem predelu oteklina in modrica. Zmanjšamo ju s hlajenjem, s katerim pričnemo takoj po posegu in nadaljujemo doma. Pomaga tudi počitek z dvignjenim vzglavjem. Zaradi otekline imamo prvih nekaj dni lahko občutek napetosti ob zapiranju očesa. Po približno dveh tednih izgine modrica in nekaj tednov kasneje dokončno tudi oteklina. Povsem končni rezultati so vidni nekaj mesecev po posegu, ko tudi brazgotina popolnoma dozori in je ni več opaziti.

Kakšna so tveganja in možni zapleti?

Ob pravilno izbrani in natančno izvedeni tehniki so zapleti redki. Kot pri vsakem posegu se v rani lahko nabere kri (hematom), ki  jo je v primeru večje količine potrebno odstraniti.  Kri se zaradi zgradbe vezivnega tkiva v predlu okoli oči lahko razlije v podkožje v oklici in modrica v obliki očal, ki pri tem nastane, praviloma izgine v desetih do štirinajstih dneh. Na koži ob šivih se lahko pojavijo bele ciste, ki jih lahko prebodemo. Izjemno redko bakterijsko okužbo, ki se pokaže z rdečino, oteklino in bolečino zdravimo z antibiotiki. Manjše asimetrije lahko popravimo z dodatnim posegom. Povešenje  spodnje veke (ektropion) je najpogostje posledica pretirane odstranitve kože in v hujši obliki lahko predstavlja tudi funkcionalno motnjo. Ektropion popravimo z dodatnim posegom pri katerem dvignemo narastišče veke ob zunanjem očesnem kotu.

Ali ob korekciji vek lahko opravimo tudi druge posege?

Skozi rez, ki ga uporabimo za preoblikovanje spodnjih vek lahko dvignemo tudi srednji del obraza oziroma spuščena lica. Z minimalno invazivnimi posegi (ablativno pomlajevanje, injiciranje polnila ali botulinum toksina) lahko z odpravo drobnih nepravilnosti in tanjših gub stanje okoli oči dodatno izboljšamo. Korekcijo vek opravimo pogosto tudi skupaj z faceliftom, saj se težave s povešanjem obraza in staranjem predela okoli oči pogosto pojavijo pri isti starosti. Če so problem tudi povešene obrvi, lahko sočasno dvignemo še čelo in/ali obrvi.