NAVODILA PRED POSEGOM

Po pregledu boste po elektronski ali klasični pošti prejeli izvid s kratkim povzetkom pregleda in predlaganimi posegi. Navedene bodo tudi preiskave, ki jih je pred posegom potrebno opraviti ter cene predlaganih posegov. Vzemite si čas za razmislek in v kolikor imate dodatna vprašanja nas ponovno obiščite ali nam pišite. Termin posega bomo uskladili glede na vaše želje ter zasedenost operativnega programa. V kolikor  bo potrebno vas bo teden ali dva pred posegom pregledal tudi anesteziolog. Odgovoril bo na vaša vprašanja v zvezi z anestezijo in po potrebi predlagal dodatne preiskave, da bo poseg kar se da varen. 

  • V kolikor normalen krvni tlak vzdržujete z zdravili, je teden ali dva pred posegom priporočljiv obisk izbranega zdravnika in kontrola krvnega tlaka, ki mora biti na dan posega v normalnem območju.
  • Kajenje zmanjšuje količino kisika v tkivih in negativno vpliva na celjenje. Večja je tudi možnost vnetja, počasnega celjenja in grdega brazgotinjenja. Zato je priporočljivo, da mesec dni pred in mesec dni po posegu ne kadite ali drugače vnašate nikotin v telo.
  • Dva tedna pred in dva tedna po posegu ne jemljite zdravil, ki upočasnjujejo strjevanje krvi (Aspirin). V kolikor jemljete antikoagultana zdravila nas o tem obvestite in dobili boste navodila kako se varno pripraviti na poseg.
  • Dva tedna pred in teden dni po posegu se izogibajete hrani, ki vsebuje snovi, ki zavirajo strjevanje krvi: pripravki česna, vitamin E, omega-3. Prav tako se Izogibajte jedem, ki vsebujejo večje količine: lešnikov, mandljev, manga, špinače, brokolija, avokada, kurkume, ingverja ali kajenskega popra.Pijte čim manj rdečega vina.
  • Vzdržujete dobro fizično kondicijo in redno uživajte uravnoteženo in dovolj kalorično prehrano, da bo telo pripravljeno na stres, ki ga predstavlja kirurški poseg.
  • Za posege v sedaciji ali splošni anesteziji morate biti tešč, kar pomeni da 6 ur pred posegom ne smete ne jesti ne piti (niti grižljaja ali požirka). Odsvetujemo tudi žvečilko. 4 ure pred posegom lahko spijete kozarec bistre vode. 
  • Prosimo, da nakit pustite doma in obvezno odstranite tudi vse piercinge. Ne nosite kontaktnih leč. Oblecite udobna oblačila in obutev in s seboj prinesite potrebščine za osebno higieno. Čas, ki ga boste po posegu preživeli na kliniki, si lahko krajšate s poslušanjem glasbe, gledanjem filma ali branjem, zato s seboj lahko prinesete telefon, tablico ali knjigo.
  • Po posegu v splošni anesteziji ali sedaciji ali večjem posegu v lokalni anesteziji morate domov oditi v spremstvu sorodnika ali prijatelja. V kolikor boste s klinike odšli na dan posega, preko noči ne smete ostati sami. 48 ur po posegu ne smeti voziti.

NA DAN POSEGA >