Na kratko

  • izboljša obliko trebuha z odstranitvijo odvečne kože, strij in maščobnih blazinic
  • z odstranitvijo kožne gube in približanjem razmaknjenih trebušnih mišic (diastaza) zožimo telo v pasu za vitkejšo silhueto
  • operacijo je bolje načrtovati v času po zadnjem porodu
  • opravimo jo v splošni anesteziji, za mini-abdominoplastiko lahko zadostuje lokalna anestezija s sedacijo
  • operacija traja 1-2 uri
  • šivov ni treba odstraniti, tuširate se lahko 3 dni po operaciji
  • na delo se lahko vrnete po 7-10 dneh
  • s športom lahko začnete 4-6 tednov po posegu
  • brazgotine potekajo v spodnjem delu trebuha pod robom hlačk
  • pogosto v kombinaciji z liposkucijo bokov ali posegi za mamice

Kaj je abdominoplastika?

Odvečna in raztegnjena koža trebuha s strijami je največkrat posledica nosečnosti in večjih nihanj telesne teže. Dodatno stanje poslabša prirojeno zmajšana elastičnost kože ter telesna neaktivnost. Spremljajoče težave so pogosto ohlapne in raztegnjene trebušne mišice in kopičenje podkožnega maščevja, ki se ga po naravni poti ne moremo znebiti. Abdominoplastika je poseg s katerim preoblikujemo trebušno steno, izboljšamo obliko in zmanjšamo obseg trebuha. Odvečno strijasto spremenjeno kožo odstranimo, raztegnjene trebušne mišice približamo, pretirano nakopičeno podkožno maščevje pa izsesamo. Obenem lahko preoblikujemo tudi popek. Trebuh po posegu izgleda čvrstejši, bolj plosk, koža  napeta in brez strij. Trebušno steno lahko preoblikujemo na različne načine. Vrsta posega je odvisna od kakovosti kože, količine podkožnega maščevja, lastnosti mišic in želja pacienta. Manjšo abdominoplastiko pri kateri odstranimo spremenjeno kožo pod popkom lahko opravimo v lokalni anesteziji praviloma pa je potreben poseg v splošni anesteziji.


Komu je namenjena?

Poseg je v prvi vrsti namenjen ljudem, ki so zdravi in v dobri fizični kondiciji s stalno telesno težo. Običajno so to ženske po enem ali večih porodih z raztegnjeno kožo in oslabljeno trebušno steno, ki s telesno vadbo težav ne morejo odpraviti. Poleg tega je poseg smiseln tudi pri ženskah ali moški po obilnem hujšanju ali s pretiranim izbočenjem trebuha zaradi oslabljenih mišic.


Kje potekajo brazgotine?

Pri vseh vrstah abdominoplastike brazgotine potekajo vodoravno v spodnjem delu trebuha. Skrite so pod spodnjim perilom ali kopalkami. Praviloma je brazgotina tudi ob popku in izjemoma, če je potrebno odstraniti obilo odvečne kože tudi navpično po sredini trebuha. Če odvečne kože ni veliko, lahko trebuh popravimo že z mini-abdominoplastiko, ki pusti le kratko brazgotino nad venerinim gričkom.


Kako poteka okrevanje?

Po opraciji imajo pacienti nameščen kompresijski trak za trebuh (steznik) in včasih tudi plastične cevke (drene), ki preprečujejo nabiranje krvi. Drene odstranimo po nekaj dnevih. Dan po operaciji bolnik lahko vstane iz postelje in prehodi krajše razdalje. Pooperativno bolečino blažimo z protibolečinskimi tabletami. Šivi, ki sčasoma razpadejo potekajo pod kožo, tako da odstranjevanje ni potrebno. Po tednu dni z rane odstranimo obliž in pacient se lahko prične tuširati. Kompresijsko oblačilo okoli trebuha (steznik) mora stalno nositi vsaj tri tedne. V tem času odsvetujemo dvigovanje težjih bremen. Pacient lahko prične s telesno vadbo brez omejitev tri mesece po posegu. Vsi bolniki imajo zaradi prekinitve in raztegnitve kožnih živčnih vej prehodno zmanjšano občutljivost za dotik v operiranem področju. Svetujemo zaščito brazgotine pred soncem vsaj šest mesecev po posegu.


Kakšni so možni zapleti?

Možni zapleti so vnetje, robno odmrtje kože, krvavitev, nabiranje tekočine v trebušni steni. Ob pravilno izbrani vrsti posega upoštevajoč dejavnike tveganja in natančni kirurški tehniki so zapleti redki.