Na kratko

  • preoblikovanje nadlakti z odstranitvijo viseče kože in/ali odvečne maščobe
  • brazgotina poteka po notranji strani nadlakti od pazduhe proti komolcu
  • pri dovolj elastični koži za zmanjšanje obsega nadlakti zadostuje liposukcija brez vidnih brazgotin
  • poseg traja približno 1,5 ur
  • opravimo ga ambulantno v splošni ali v lokalni anesteziji
  • oteklina in modrice izzvenijo v dveh tednih
  • tri tedne po posegu odsvetujemo športne aktivnosti
  • preoblikovanje pogosto svetujemo po znatni izgubi telesne teže
  • 3 tedne je potrebno nositi kompresijsko oblačilo (elastične rokave)

Kaj je brahioplastika?

Brahioplastika je kirurški poseg pri katerem z odstranitvijo odvečne kože in podkožnega maščevja, nadlakti preoblikujemo in jim povrnemo mladostno obliko. V izbranih primerih je za dober rezultat ob brahioplastiki potrebno napraviti tudi liposukcijo, s katero odstranimo pretirano in  neenakomerno nakopičeno maščevje. Odvisno od izraženosti sprememb in želja pacienta poseg lahko opravimo v lokalni ali splošni anesteziji.

Komu je poseg namenjen?

Brahioplastika je praviloma namenjena ljudem, pri katerih  je koža zaradi prirojenih ali pridobljenih dejavnikov izgubila elastičnost in ohlapno visi na zadajšnjem in notranjem delu nadlakti. Pogosto je poseg potreben po obilni izgubi telesne teže. Včasih ga opravimo tudi pri ljudeh, ki jih moti zgolj povečan obseg nadlakti zaradi nakopičenega podkožnega maščevja.

Kje potekajo brazgotine?

Brazgotina poteka na notranjem delu nadlahkti od pazduhe proti komolcu. Odvisno od količine tkiva, ki ga je potrebno odstraniti in je praviloma dolga od 15 do 30 cm. Brazgotina poteka pravokotno na napetostne črte v koži, kar ima lahko za posledico izrazitejše brazgotinjenje, zlasti pri mlajših. Da bi se kar v največji meri izognili grdemu brazgotinjenju je potrebno natančno načrtovanje in izbira pravilne tehnike. Manjšo koorekcijo nadlakti je mogoče opraviti  tudi s preoblikovanjem tkiva v pazduhi s čimer se izognemo brazgotini na nadlakti. Pri mlajših ljudeh z napeto in elastično kožo, lahko obseg nadlakti zmanjšamo samo z liposukcijo, ki ne pušča vidnih brazgotin.

Kako poteka okrevanje?

Po klasični brahioplastiki lahko nekaj ur po posegu lahko oddidete domov, v izjemnih primerih svetujemo opazovanje na kliniki preko noči. Bolečina je obvladljiva z protibolečinskimi tabletami. V prvih treh tednih po posegu odsvetujemo težje telesne aktivnosti. Pri vsakodnevnih opravilih ni večjih omejitev. Odvisno od dela, ki ga opravljate svetujemo teden do dva bolniškega staleža. Šivi na površini kože niso vidni, sčasoma se popolnoma razgradijo in jih ni potrebno odstranjevati. Učinki brahioplastike so praviloma dolgotrajni.

Kakšna so tveganja in možni zapleti?

Običajni kirurški zapleti kot so okužba, krvavitev ali razprtje rane so pri tem posegu redki. Zelo redek zaplet je tudi otekanje zgornje okončine, ki v nekaj mesecih postopno izveni. Področje nadlakti je nagnjeno k izrazitejšemu brazgotinjenju in kljub natančni kirurški tehniki se lahko zgodi, da je brazgotina grša in bolj opazna kot željeno oziroma pričakovano. Vsakdor, ki se odloči za poseg pri katerem odstranimo tudi kožo, mora biti pripravljen zamenjati eno estestko nevšečnost (odvečno in visečo kožo) za drugo (dolgo brazgotino). Liposukcija ne pušča motečih brazgotin.  O ustreznosti posega boste lažje presodili po natančen pregledu in posvetu, kjer boste dobili natančne informacije o okrevanju, pričakovanih rezultatih in možnih zapletih.