KEMIČNI PILINGI

Pri kemičnem pilingu kontrolirano odstranimo zgornji sloj kože do določene globine. S tem spodbudimo obnovo in rast nove lepše in pomlajene kože. Glede na globino delovanja pilinge razdelimo na povrhnje, srednje globoke in globoke. Globino pilinga izberemo glede na vrsto in velikost sprememb, ki jih želimo odstraniti ter čas okrevanja. Srednje globoki in globoki pilingi so veliko bolj učinkoviti od površinskih, a je po njih okrevanje daljše.

Za koga je poseg primeren?

Kemični piling je primeren za: 

  • odstranjevanje pigmentnih sprememb (rjavi madeži, pege),
  • zdravljenje vdrtih in hipertrofičnih brazgotin, 
  • glajenje gub
  • izboljšanje kvalitete in tonusa kože
  • odstranjevanje strukturnih nepravilnosti kože
  • zdravljenje aken

Uporabimo ga lahko kjerkoli na telesu, najpogosteje pa na obrazu, vratu, dekolteju in rokah. Ker izboljša kvaliteto kože kemični piling pogosto uporabljamo v kombinaciji z operativnimi posegi za pomladitev obraza pri katerih spremenimo položaj in zgradbo globjih tkiv.

Katere so različne vrste kemičnih pilingov?

Globina delovanja je odvisna od sestavin raztopine za kemični piling, časa delovanja in načina nanosa. Raztopino lahko nanesemo na celoten obraz ali le posamezna področja. Z učinkovitostjo pilinga narašča tudi možnost zapletov kot so brazgotine in hipopigmentacije.

Najpogosteje uporabljene spojine za blagi površinsko delujoči piling so: glikolna, piruvična, salicilna ali mlečna kislina ter kombinacije. Enkaraten nanos nekoliko osveži in očisti kožo, za izrazitejši učinek in odstranitev površinskih nepravilnosti pa je potreben srednje globok ali globok piling. Priporočljivi so za zmanjševanje začetnih, blago izraženih starostsnih sprememb ter izbolšanje kvalitete kože. Razen rahlo zbadajočega občutka ob nanosu je poseg neboleč in anestezija ni potrebna. Takoj po posegu lahko uporabite ličila in se vrtnete k vsakodnevnim aktivnostim.

Triklorocetno kislino (TCA) za željeni učinek uporabljamo v različnih koncentracijah in nanašamo na različne načine. Srednje globok piling z TCA uporabljamo za glajenje plitkih statičnih gub in odstranjvevanje povrhnjih pigmentnih sprememb na obrazu in drugih delih telesa (vrat, roke). Pilinge z TCA v manjših koncentracijah (20-40%) lahko ponivimo v večmesečnih presledkih. S tem dosežemo boljši učinek, okrevanje pa razdelimo na več krajših obdobij.

Globoki pilingi z višjimi koncentracijami TCA ali krotonskim oljem so najbolj učinkoviti a prinašajo tudi večjo možnost neželejenih učinkov kot so hipopigmentacije in brazgotine. Zato je pred temi pilingi potrebna poseban priprava. Izvajamo jih v sedaciji pod nadzorom anestziologa. Okravnaje traja 3-4 tedne. 

Globine pilingov med vsakim posegom lahko kombiniramo glede na izrazitost sprememb ter del obraza ali telesa.

Kako se pripravimo na poseg?

Vrsto pilinga izberemo glede na vrsto težave, tip kože in želje posameznika. Določitev tipa kože je pomemben del pregleda pred posegom, saj so nekatere vrste posegov so za določen tip kože bolj primerne od drugih. V izbranih primerih pred posegom svetujemo pripravo kože z v ta namen pripravljenimi kremami. Pacientom z latento okužbo z virusom herpesapri srednje globokih in globokih pilingih, priporočamo profilaktično zaščito z valaciklovirjem (Valtrex). Na dan posega uporabite čim manj ličil. Vsaj mesec dni pred posegom se izogibajte soncu in uporbljajte zaščito z visokim faktorjem. Tudi po posegu se je mesec ali dva potrebna izogibati soncu zato je najprimernejši čas za srednje globok in globok piling v jesenskih in zimskih mesecih.

Kako poteka okrevanje po kemičnem pilingu?

Po posegu zdravljeno področje namažemo  z zaščitno kremo.  V začetnem obdoblju hladilne obloge omilijo rahlo zbadajočo bolečino in občutek napestost kože. Globje delujoči pilingi lahko povzročijo različno izraženo oteklino in rdečino. Če je piling srednje globok ali globok se nad zdravljenim področjem naredi krusta, ki jo zmehčamo z vlažilno kremo ali antibiotičnim mazilom. Obraz umivamo s čisto vodo. Krusta se odlušči 7-10 dni po posegu, ko lahko pričnete uporabljati ličila. Rdečina je po globokih pilingih lahko prisotna še nekaj mesecev in da bi se izognili neenakomerni obarvanosti kože, v tem času odsvetujemo izpostavljanje soncu. Tudi kasneje je nekaj časa priporočljivo uporabljati zaščitno kremo z visokim faktorjem. Koža je po posegu bolj suha in občutljiva in potrebuje posebno nego z vlažilnimi kremami.

Kakšna so tveganja in možni zapleti?

Možnost zapletov je odvisna predvsem od globine in ne toliko od vrste posega.  Možni zapleti so tako pri vseh vrstah pilingov podobni. Okužba in podaljšano celjenje, ki imata za posledico lahko vidno brazgotino sta bolj verjetna pri globjih posegih. Obnovitveni posegi kože lahko povzročijo izbruh alergične reakcije ali herpesa. Do neke mere jih lahko preprečimo z ustrezno pripravo na poseg. Majhni beli mehurčki (milia), ki so maščobne ciste, izginejo v tednu dni, odstranimo jih lahko tudi mehansko. Tudi povsem povrhnje delujoči piling, lahko povzroči blago draženje kože. Hiperpigmentacije , ki se nastanejo po posugu, najpogosteje zaradi izpostavljanja soncu postopno izginejo, moč jih je tudi odstraniti z belilnimi kremami. Hipopigmentacije (bleda razbarvanja kože), ki so  največkrat posledica globjih pilingov z leti postanejo manj izrazite vendar praviloma nikoli ne izginejo.