Na kratko

  • morebiti nevarne kožne spremembe moramo izrezati in poslati na mikroskopski (histološki) pregled
  • pri odstranjevanju kožnih sprememb je potrebno upoštevati estetska načela pri načrtovanju smeri in dolžine brazgotine in šivalni tehniki
  • iz nabora tehnik plastične kirurgije izberemo najbolj primerno za dano kožno spremembo
  • kirurški poseg opravimo v lokalni anesteziji, zato je popolnoma neboleč
  • šive na obrazu je treba odstraniti 5 do 7 dni in na telesu 10 do 14 dni po operaciji
  • šivov praviloma ni potrebno odstranjevati in rano lahko zmočimo po nekaj dneh

Katere kožne spremembe je potrebno odstraniti?

V večini primerov so kožne in podkožne spremembe benigne narave in nenevarne. Med njimi so najpogostejše: pigmentna znamenja, starostne keratoze, fibromi, papilomi, ksantelazme, ateromi in lipomi. Čeprav ne ogrožajo zdravja so lahko moteče iz esteskih in praktičnih razlogov in številni ljudje jih želijo odstraniti.

Nasprotno pa je potencialno nevarne (maligne) spremembe v večini primerov potrebno odstraniti čimprej po prepoznavi. Med njimi so najpogostejše: bazalno celični karcinom, ploščatocelični karcinom in maligni melanom. Ob kliničnem sumu, da je sprememba lahko maligna jo je najbolje izrezati z varnostnim robom (poleg nje odstraniti še rob zdrave kože) in poslati k patologu na mikroskopski pregled. Mikroskopski pregled poda informacije o naravi tvorbe in širini varnostnega robu (pove ali je bila spremebna v celoti odstranjena).


Kako je najbolje odstraniti kožne spremembe?

Ob upoštevanju pacientovih želja in estetskih načel, najbolj primeren način za odstranitev izberemo glede na vrsto, velikost in lokalizacijo kožne spremembe. Benigne spremebe lahko odstranimo termično z diatermijo ali laserjem, popraskamo, odbrusimo ali izrežemo. Pri izrezu odstranimo del kože s spremembo v obliki elipse, da lahko robove rane zašijemo brez napetosti in odvečne kože na obeh koncih. Po izrezu lahko odstranjeno tkivo pošljemo na histološko preiskavo, da določimo naravo tvorbe. Pri ostalih metodah odstranjevanja šivi kože niso potrebni, saj se rana  v zgornjem sloju kože zaceli v nekaj dneh podobno kot opraskanina. Tovrsten način odstranjevanja je primeren le za površinsko rastoče spremembe za katere lahko po kliničnem pregledu zagotovo trdimo, da so benigne narave, saj histloški pregeld praviloma ni mogoč. Zelo pomembno je povdariti, da je edini primeren način za odstranitev potencialno malignih in malignih kožnih sprememb v večini primerov poplni izrez z robom zdrave kože. Tako imenovani varnostni rob določimo glede na klinično oceno vrste tvorbe.


Kdo naj odstrani kožne spremembe?

Vsakokrat, ko si pacient želi izreza kožne spremembe ali je le-ta zaradi narave tvorbe nujen, je obisk pri plastičnem kirurgu najbolj tehtna odločitev. Plastični kirurgi se vsakodnevno ukvarjamo z estetsko in rekonstruktivno kirurgijo. Poznamo tehnike in metode  s katerimi lahko ob sprejemljivem tveganju zagotovimo primeren estetski rezultat. Poznavanje rekonstruktivnih tehnik za kritje vrzeli z lokalnimi ali oddaljenimi tkivi nam zagotavlja, da lahko izberemo najbolj primeren način za kritje ran , ki jih zaradi velikosti ali lokalizacije ne moremo enostavno zašiti.


Koliko kožnih sprememb se lahko izreže z enim posegom?

Količina vbrizganega lokalnega anestetika pri odstranjevanju kožnih sprememb ni omejujoč dejavnik, saj je odmerek tudi pri odstranitvi številnih sprememb veliko nižji od priporočenega najvišjega odmerka. Številne rane, na različnih delih telesa nas lahko ovirajo pri vsakodnevnih opravilih, zato je zaradi praktičnih razlogov, število odstranjenih sprememb smiselno omejiti na približno 12. V primeru, da je potreben izrez večih sprememb je najbolje poseg po nekaj tednih ponoviti.


Ali lahko opravimo izrez kožne spremembe med nosečnostjo?

Nosečnost za kirurške posege ni najbolj primeren čas, zato je  nenujne posege smiselno odložiti. V neketrih primerih to ni mogoče, saj je odstranitev nujna. Tedaj priporočamo, da se poseg odloži do drugega ali tretjega tromesečja nosečnosti, saj izsledki raziskav kažejo, da v tem času lokalni anestetiki otroku zanesljivo ne škodujejo.


Kakšno je okrevanje po izrezu kožne spremembe?

Le v redko je na mestu izreza nekaj dni po posegu prisotna blažja bolečina, ki jo lahko omilimimo z protibolečinskimi tabletami (npr. paracetamol). Rane so po posegu zaščitene z obliži, ki jih po nekaj dneh lahko zamenjamo ter odtranimo teden ali dva po posegu. Praviloma uporabljamo resorbilne šive, ki se jih ne vidi, sami razpadejo in jih ni potrebno odstranjevati. Na določenih predelih so rezultati boljši, če uporabimo neresorbilne šive, ki jih je potrebno odstraniti; na obrazu po 5 – 7 dneh, na rokah po 10 – 12 dneh in na hrbtu po 14 dneh. Celjenje in izgled brazgotine je zaradi bioloških raznolikosti predvidljiv le do določene mere. Za več informacij o preprečevanju in odstranjevanju brazgotin sledite povezavi.