NA KRATKO

  • namenjeni vrnitvi ali celo izboljšanju postave ipred nosečnostjo
  • dvig in/ali povečanje za polne in čvrste dojke
  • preoblikovanje trebuha za ozek pas brez odvečne strijaste kože
  • liposukcija za odstranitev nakopičenih podkožnih blazinic
  • labioplastika za korekcijo sramnih ustnic
  • izbira operacij je prilagojena izraženosti težav in željam posameznice
  • varna kombinacija posegov skrajša skupni čas okrevanja in stroške
  • priporočljivo po rojstvu zadnjega otroka


Kaj je ‘preobrazba za mamice’?

Preobrazba za mamice je ameriški, komercialni izraz za skupek kirurških posegov, s katerimi preoblikujemo od nosečnosti in poroda spremenjeno telo. Čeprav v celoti prilagojeni posameznicam, praviloma združujejo posege za korekcijo dojk in preoblikovanje telesa z abdominoplastiko in/ali liposukcijo. Takšna operativna kombinacija kljub imenu ni namenjena samo mamam. Primerna je tudi za ženske, ki niso rodile, a imajo podobne težave zaradi sprememb v telesni teži in slabe elastičnosti tkiv.


Kako se po nosečnosti in rojstvu telo spremeni?

Najpogostejša težava po nosečnostih in dojenju je spremenjana oblika dojk, ki se izpraznijo, povesijo in izgubijo mladostno čvrstost. Pogosto je spremenjen tudi trebuh. Posebej po rojstvu večjih dojenčkov ali dvojčkov se lahko trebušna stena izboči zaradi šibkih in razmaknjenih premih trebušnih mišic (diastaza rektusov). Postava zaradi širšega pasu izgubi privlačno silhueto peščene ure. Na trebuhu pogost ostane odvečna strijasto spremenjena koža. Včasih je po carskem rezu moteča vleknjena brazgotina v spodnjem delu trebuha.
Posledice, ki jih na telesu pustita nosečnost in dojenje so med drugimi odvisne od dednih dejavnikov, lastnosti kože, števila nosečnosti in starosti. Hormonske spremembe v nosečnosti lahko spremenijo presnovo in kljub redni telesni aktivnosti in pravilni prehrani, se nakopičenega podkožnega maščevja z nekaterih predelov telesa ni moč znebiti. Nekatetre težave izvenijo same od sebe za nekatere pa je edina učinkovita rešitev operacija. Vsekakor ni moč na kakeršenkoli drug način dvigniti ali povečati dojk, se znebiti odvečne kože ali strij na trebuhu.


S katerimi posegi najpogosteje preoblikujemo telo po nosečnosti?

Dojki

Najpogosteje od nosečnosti in dojenja spremenjene dojke preoblikujemo z dvigom dojk (mastopeksijo), in povečavo dojk (augmentacijsko mamaplastiko, ki ju lahko združimo v poseg, ki ga imenjujemo augmentacijska mastopeksija. Dojki po posegu ležita višje, sta bolj čvrsti, polni v zgornjem delu ter imata ponovno mladostno obliko. Obenem lahko zmanjšamo tudi premer raztegnejnih kolobarjev ob bradavicah. Včasih so po porodih problem tudi prevelike dojke, ki jih zmanjšamo z redukcijsko mamaplastiko.


Trebuh

Abdominoplastika je poseg, pri katerem odstranimo odvečno kožo s podkožjem na trebuhu in približamo ter učvrstimo razmaknjene trebušne mišice. Obenem odstranimo tudi s strijami prekriti del kože v spodnjem delu trebuha. Trebušne mišice napnemo kot notranji korzet, ki telo zoži v pasu. Če odvečne kože ni veliko, lahko trebuh popravimo že z mini-abdominoplastiko, ki pusti le kratko brazgotino nad venerinim gričkom ali zgolj z izsesavanjem maščobe (liposukcijo).


Podkožno maščevje

Podkožno maščevje na telesu se po nosečnosti in s staranjem prerazporedi in z nekaterih delov nakopičenega maščevja tudi z intenzivno telovadbo in hujšanjem ni moč odpraviti. Trdovratne maščobne blazinice se najpogosteje naberejo na trebuhu, stegnih, zadnjici in bokih. Trajno jih lahko odstranimo z liposukcijo.


Male sramne ustnice

Nekatere ženske želijo po rojstvih popraviti tudi spremembe, ki nastanejo na spolovilu med nosečnostjo ali kot posledica poškodbe ob porodu, čeprav večina prevelikih malih sramnih ustnic običajno ni povezanih z nosečnostmi. Labioplastiko kot imenujemo poseg lahko opravimo zardi estetskih ali funkcionalnih razlogov. Pri operaciji preoblikujemo in zmanjšamo pretirano velike in iz spolovila izstopajoče male sramne ustnice.
Izbor operacij ali njihove kombinacije je prilagojen izraženosti sprememb in željam posameznice. Istočasno lahko preoblikujemo tako trebuh kot dojki in odstranimo nakopičeno podkožno maščevje z liposukcijo. Pri drugih izpustimo popravke, ki jih ne potrebujejo ali želijo.


Katere so prednosti in kaj slabosti kombiniranih posegov?

Določene posege lahko varno kombiniramo in s tem dosežemo poudarjen in bolj uravnotežen rezultat. Cena kombinacije posegov je običajno nižja od vsote posamičnih, saj ni podvajanja dela stroškov. Dodatna prednost za pacienta je, da le enkrat okreva. Slabost oziroma tveganje je podaljšan čas anestezije, kar pri zdravih osebah ni problem, saj tudi kombinirane posege opravimo v času, ki tveganja ne povečajo.


Kdaj je najprimernejši čas za tovrstne posege?

Posege je najbolje načrtovati v obdobju po končanem dojenju in izgubi odvečnih kilogramov, pridobljenih v nosečnosti oziroma vsaj pol leta po zadnjem porodu, saj dodatne nosečnosti lahko deloma izničijo učinek posegov. Svetujemo, da se telesna teža pred posegom za nekaj mesecev ustali čimbližje idealne telesne teže. Tako je med operacijo mogoče varno odstraniti kar največ odvečne kože in najlepše preoblikovati telo.