Na kratko

  • pogosta estetska težava srednjega dela obraza so neizrazite ličnice in upadla lica pri starejših
  • dvig srednjega dela obraza je primeren, ko se mehka tkiva lic povesijo, a ohranijo prostornino
  • lične vsadke uporabljamo za poudarjanje obraznega skeleta pri dedni nerazvitosti ali starostnih spremembah
  • prostornino mehkih tkiv lahko trajno povečamo z injiciranjem lastne maščobe
  • lica začasno poudarimo s polnili kot je hialuronska kislina

Kako lahko pomladimo ali povečamo lica?

Usahla in sploščena lica so lahko posledica staranja, bolezni ali prirojenih značilnosti. Novejša dognanja kažejo, da je s staranjem pogojeno zmanjšanje prostornine lic posledica absorpcije kostnega skeleta in degeneracije maščobnega tkiva. Dodatno se zaradi oslabitve veziva mehka tkiva povesijo kar zariše globoke gube med robom nosnic in ustnimi kotički. Glede na prevladujočo težavo oziroma želje lahko lica pomladimo z vstavitvijo vsadkov, prenosom lastne maščobe ali začasnim povečanjem s polnili. Mehka tkiva na licih lahko dvignemo in prerazporedimo s posegom, ki ga imenujemo dvig srednjega dela obraza (angl. midface lift).


Povečanje lic z vstavitvijo ličnih vsadkov?

Vsadki za lica so narejeni iz čvrstega silikona ali drugih neresorbilnih materialov. Vstavimo jih skozi rez v ustih nad zgornjo dlesnijo ali skozi rez, ki ga uporabimo za korekcijo spodnjih vek ali dvig obraza. Žep, ki se mora tesno prilegati vsadku oblikujemo tik nad kostjo. Vsadek praviloma učvrstimo s šivi, da ostane na točno predvidenem mestu. Velikost in obliko vsadkov izberemo iz širokega nabora vsadkov različnih dimenzij.


Povečanje lic s polnili?

Največkrat lica preoblikujemo in povečamo s polnili. V zadnjih letih uporabljamo le začasna polnila hialuronske kisline, ki so se izkazala za varna in zanesljiva. Sestava polnila se za različne dele obraza močno razlikuje. Za lica, kjer polnilo vbrizgamo globoko oz. tik nad kost uporabimo čvrstejše polnilo, ki se resorbira po približno letu in pol. Ambulantni poseg traja približno 15 min in razen manjše modrice v redkih primerih zapletov praktično ni. Zelo redek zaplet je oteklina spodnje veke, ki po nekaj tednih postopno izveni. V literaturi so opisani tudi primeri alergičnih reakcij, ki pa so ob uporabi hialuronske kisline, ki je tudi sicer prisotna v našem telesu, izjemno redki. Polnilom je dodan lokalni anestetik, ki omogoči da je poseg udoben in razmeroma neboleč. Prednost posega je tudi, da polnilo lahko glede na učinek in  želje pacienta postopno dodajamo med samim posegom ali kadarkoli po posegu.


Povečanje lic z injiciranjem lastne maščobe?

Maščobo lahko z liposukcijo odvzamemo na drugem delu telesa in uporabimo za povečanje lic. Poseg je nepredvidljiv, saj se delež prenešene maščobe resorbira in tako ne moremo povsem natančno napovedati rezultata. Zato je potrebno poseg včasih po nekaj mesecih ponoviti. Prednost posega je da dosežemo trajni rezultat.


Dvig srednjega dela obraza?

Midface lift imenujemo poseg pri katerem skozi nekaj centimerov dolge reze  dvignemo mehka tkiva na licih in pomladimo srednji del obraza. Rezi potekajo v lasiču in v ustih nad dlesnijo. Dvig srednjega dela obraza lahko opravimo tudi ob korekciji spodnjih vek skozi rez na notranji ali zunanji strani spodnje veke. Poseg je primeren v primerih, ko imajo mehka tkiva na licih zadostno prostornino, a so se zaradi staranja in vpliva težnosti spustila in povzročila izrazite gube med robom nosnic in ustnimi kotički. Poseg lahko opravimo tudi v lokalni anesteziji. Brazgotine so neopazne. Modrice in oteklina izvenijo v tednu ali dveh.