NA KRATKO

  • ambulantni poseg v lokalni anesteziji traja 20-30 minut
  • okrevanje je hitro in po nekaj dneh ni večjih omejitev pri vsakodnevnih in športnih aktivnostih
  • šivov ni potrebno odstranjevati
  • brazgotine praviloma niso moteče in zbledijo v nekaj mesecih
  • zmanjšanje prevelikih prsnih kolobarjev je lahko samostojen poseg, pogosteje ga opravimo pri zmanjšanju ali dvigu dojk

KAKO ZMANJŠAMO BRADAVICE IN KOLOBARJE?

Zmanjšanje kolobarjev (temneje obravane kože okoli bradavic) je pogosto del redukcijkse mamaplastike (zmanjšanja celotnih dojk), peksije (dviga dojk) ali kombinacije obeh posegov. Zmanjšanje prevelikih in estetsko motečih  bradavice in kolobarjev je lahko tudi samostojni poseg v lokalni anesteziji. Oblika bradavic je prirojena, vendar se s staranjem postopno spreminja. Pomebno se lahko spremeni ob nosečnosti in dojenju, zato je z korekcijo smiselno počakati do konca dojenja zadnjega otroka. Od izbire ustrezne kirurške tehnike za zmanjšanje bradavic je  odvisno ali bo po posegu občutljivost bradavic za dotik ohranjena in dojenje mogoče.


KAKO POPRAVIMO VDRTE BRADAVICE?

Vdrte bradavice lahko povzročajo težave pri dojenju in so slabše erotično občutljive. Vdrtost je lahko posledica dojenja ali prirojenih dejavnikov. S preoblikovanjem izboljšamo projekcijo in izgled bradavic. Pri posegu prekinemo vezivne tračke, ki povezujejo žlezno tkivo dojke z bradavico. Odvisno od stopnje vdrtosti in oblike bradavic je potrebno prekiniti tudi izvodila mlečne žleze, kar lahko oteži dojenje.  Amulantni poseg opravimo v lokalni anesteziji. Po posegu je bradavica teden dni zaščitena z obližem.


KAKO NAREDIMO NOVE BRADAVICE IN KOLOBARJE PO ODSTRANITVI DOJKE?

Rekonstrukcija dojke ne zajema zgolj obnovitve oblike in velikosti dojke, ampak tudi rekonstrukcijo bradavic in kolobarjev.  Čeprav je to manjši poseg v loklani anesteziji pomembno pripomore k končnemu rezultatu in ga vedno svetujemo. Bradavice rekonstruiramo približno pol leta po prvem posegu, ko nova dojka zavzame dokončen položaj. Pri posegu na mestu bradavice izrežemo posebno oblikovan delček kože in podkožja ter ju oblikujemo v željeno obliko. V primeru, ko je bradavica na zdravi strani dovolj velika jo lahko zmanjšamo ter odstranjeni del uporabimo za rekonstrukcijo na drugi strani. Neodvisno od izbrane tehnike se bradavica z leti nekoliko splošči in raztegne.

Kolobar ob bradavici obnovimo z medicinsko tetovažo. Izberemo pigmente, ki najbolj ustrezajo barvi kolobarja na zdravi strani. Včasih je potrebno tetovažo ponoviti, ker s časom nekoliko zbledi.