NA KRATKO

  • celostni pristop temelji na sodobnih znanstvenih dognanjih o mehanizmih staranja obraza
  • preprečevanje in odpravljanje neželenih znakov staranja prilagodimo željam posameznika in izraženosti težav
  • skladno z željami obnovimo prostornino obraza, pomladimo kožo, prerazporedimo povešena mehka tkiva ter odstranimo gube in odvečno kožo
  • po natančnem pregledu in posvetu za vas izberemo varno in učinkoviti kombinacijo preizkušenih kirurških (dvig obrvi, korekcija vek, facelift,       pomladitev vratu) in manj invazivnih posegov (botoks, polnila, pilingi) za najboljši pomladitveni učinek
  • cilj je pomlajen obraz, ki na naraven način sporoča kako mladi se počutite

ZAKAJ SE OBRAZ POSTARA?

Včasih je veljalo, da se strukture na obrazu povesijo predvsem zaradi gravitacije in izgube elastičnoti tkiv. Tudi posegi so temu primerno temeljili na zategovanju odvečne kože, kar se je pogosto končalo z rezultati, ki še danes strašijo javnost – obraz kot ob močnem prepihu z vstran potegnjenimi ustnimi kotički.
Iz novih anatomskih študij vemo, da sta gravitacija in slaba elastičnost tkiv le delna krivca za staranje obraza.  Z leti izgubljamo kostnino obraznega skeleta in mehka tkiva na izbočenih predelih izgubljajo podporo. Poznamo nove maščobne predelke na obrazu, ki z leti izgubljajo vsebino. Vezivo, ki te prostore omejuje, se postopno raztegne. V mladosti so prehodi med predelki na površini obraza neopazni, v starosti, pa se pojavijo na površini kot globoke gube in previsi. Naštete spremembe so razlog, da se v mladosti značilno izbočeni predeli obraza (npr. lica) sploščijo in povesijo. Spodnji del obraza postaja širši, tkiva se spuščajo čez rob spodnje čeljusti, ki zgubi mladosten obris in obraz postane vse bolj pravokoten. Mladi obrazi so srčaste oblike.


ZAKAJ CELOSTNO POMLAJEVANJE?

Boljše razumevanje procesov staranja je vodilo k napredku v kirurškem pristopu, ki temelji na obnovi prostornine in zagotavlja naravnejše in trajnejše rezultate. Sledi dobro opravljenega sodobnega kirurškega posega na obrazu ne moremo opaziti.  Iz širokega nabora kirurških in minimalno invazivnih posegov je potrebno izbrati kombinacijo, ki bo iz obraza izbrisala najbolj moteče znake staranja obenem pa ohranila prvoten izraz in značilnosti obraznih potez. Prednosti, ki ga nudi kombinacija posegov je uravnotežen rezultat na vseh delih obraza, enkratno okrevanje ter nižji strošek posega.


V KATERI STAROSTI JE PRIMEREN POSAMEZEN POSEG?

Nekateri posegi, ki jih pogosto uporabljamo pri kirurški pomladitvi obraza, so namenjeni tudi mladim za odpravo podedovanih nepopolnosti (npr. liposukcija podbradka, povečanje brade ali upadlih lic). Da bi prikrili prve znake staranja in upočasnili njihovo napredovanje, se za manj invazivne posege odločajo vedno mlajši ljudje. Tako že v poznih tridesetih z nevrotoksinom in polnili lahko osvežimo videz. V naslednjem desetletju zaradi spuščanja  mehkih tkiv postanejo znaki staranja bolj očitni. V tem obdobju pridejo v poštev manj obsežni posegi s krajšimi brazgotinami (npr. dvig srednjega dela obraza, dvig obrvi). V četrtem desetletju se mnogi že zanimajo za pomladitev vek. Pravi facelifti so običajno namenjeni osebam okoli petdesetih let in starejšim. Takrat glede na prevladujoče znake staranja v poštev pridejo tudi vsi drugi kirurški in manj invazivni posegi. Starost ni omejitev za estetske posege, dokler jih dopušča splošno zdravstveno stanje in telesna kondicija.