Na kratko

  • ženske si zmanjšanja dojk želijo zaradi funkcionalnih ali estetskih razlogov
  • ob zmanjšanju se izboljša in pomladi tudi oblika dojk
  • poseg v splošni anesteziji traja 1-2 uri
  • nekaj ur po posegu lahko odidete domov
  • šivov ni potrebno odstranjevati, rano lahko zmočite 3 dni po posegu
  • brazgotina poteka okoli kolobarja in navpično do gube pod dojko
  • bradavice je lahko nekaj mesecev manj občutljiva
  • s športnimi aktivnostmi lahko postopno pričnete 3 tedne po posegu
  • končni rezultat je viden po nekaj mesecih, ko se ustali oblika dojk in dozorijo brazgotine

Kaj je redukcijska mamaplastika?

Velikost dojk je genetsko določena, značilno pa na velikost in obliko vplivata telesna teža ter nihanje hormonov. Hipertrofija dojk (strokovno tudi makromastija) označuje veliki dojki, ki zaradi teže povzročata funkcionalne in ne redko tudi estetske težave. Redukcijska mamaplastika je kirurški poseg pri katerem dojki zmanjšamo, preoblikujemo ter odstranimo žlezno in maščobno tkivo ter odvečno kožo. Obenem dvignemo tudi bradavici in zmanjšamo kolobarja. Ob zmanjšanju dojki vedno tudi dvignemo in pomladimo njuno obliko.

Najprimernejšo kirurško tehniko izberemo glede na željeno zmanjšanje in obliko dojk. Pri večini tehnik brazgotina poteka okoli kolobarja ter navpično nad spodnjim delom dojke do gube pod dojko. Vedno se potrudimo, da so brazgotine čim krajše in kar se da skrite. Manjši dvig lahko opravimo zgolj z brazgotino okoli kolobarja, če pa je potrebno odstraniti veliko odvečne kože je poleg navpične incizije potrebna še dodatna incizija v gubi pod dojko (obrnjena T incizija).


Komu je poseg ZMANJŠANJA PRSI namenjen?

Poseg je namejen ženskam, ki imajo katero od naštetih težav:
• nesorazmerno velike dojke glede na postavo
• velike in povešene dojke z raztegnejeno kožo in spuščenimi bradavicami
• pogoste izpuščaje in vnetja kože pod dojkama
• kronično bolečino v predelu hrbta in vratu
• različno veliki dojki
• težave pri izbiri oblačil in nedrčkov
• omejitve pri športnih aktivnostih zaradi velikosti dojk
• težave pri socialnih stikih in neželjeno pozornost
• čustvene težave zardi neustrezne samo-podobe


Kdaj je najbolj primeren čas za poseg ZMANJŠANJA PRSI?

Dojke lahko zamnjšamo pri katerikoli starosti, vendar je priporočjivo počakati, da dojke zrastejo do polne velikosti. Prej se za poseg odločimo le pri bolnicah z juvenilno hipetrofijo dojk, ki imajo pretirano velike dojke že v najstniških letih.
Nosečnost in dojenje lahko značilno spremenita obliko in velikost dojk ter rezultat kirurškega posega, zato je s preoblikovanjem dojk smiselno počakati do konca dojenja zadnjega otroka. Če so prevelike dojke zelo moteče lahko poseg opravimo tudi pred načrtovanimi nosečnostmi in naknadno dodamo manjše popravke. Potrebno je upoštevati tudi, da dojenje po izrazitem zmanjšanju dojk včasih ni več mogoče.


Kolikšno zmanjšanje je primerno?

Po kliničnem pregledu vam bomo ob upoštavanju vaših želja in pričakovanj svetovali ustrezen poseg. Odločitev o obsegu zamnjšanja je vaša, pomembno pa je tudi da razmislite o obliki dojk ter položaju in velikost bradavic in kolobarjev.


Zakaj bi se za poseg odločili?

Po posegu so dojke sorazmernejše s postavo, višje na prsnem košu ter mladostnejše oblike. Lažje boste izbrali primerna oblačila in velikost dojk vas ne bo omejevala pri športnih aktivnostih. Preoblikvanje dojk lahko pozitivno vpliva tudi na samozavest. Zmanjšanje dojk je glede na zadovoljstvo pacientk ena najuspešnješih estetskih operacij in tudi v primeru, da povečane dojke povzročajo le zmerne težave je smiselno razmisliti o posegu.


Ali so rezultati trajni?

Velikost dojk se razen v primeru velikih nihanj telesne teže ali nosečnosti ne bo pomembno spreminjala. Zaradi staranja in sile težnosti se dojke z leti do neke mere ponovno povesijo. Kljub temu bodo tudi s tega vidika učinki posega vedno opazni in dojke bodo izgledale mladostnejše kot če posega ne bi opravili.


Kaj je pomebno pred posegom?

Pred posegom je priporočljivo, da imate stabilno telesno težo, saj nihanja telesne teže lahko spremenijo obliko in položaj dojk. Poleg tega svetujemo, da prenehate s kajenjem, ki negativno vpliva na celjenje in je povezano z vrsto pooperativnih zapletov. Glede na starost, družinsko pojavlajnje raka dojk ali jajčnikov je priporočljivo, da pred zmanjšanjem dojk opravite mamografijo.


Kako poteka okrevanje?

Poseg praviloma opravimo v splošni anesteziji in v večini primerov po posegu svetujemo nadzor na kliniki preko noči. Če poseg opravimo dopoldne je odhod domov možen v večernih urah. Le redko vstavimo dren, ki preprečuje nabiranje krvi. Dren odstranimo dan po posegu. Bolečina v prvih dneh je zmerna ali blaga in povsem obvladljiva s tabletami proti bolečini. Nekaj tednov je priporočljivo nositi športni nedrček. Šivov ni potrebno odstranjevati. Rana je z obližem pokrita 14 dni, zmočite jo lahko po nekaj dneh. Svetujemo, da so brazgotine zaščitene pred soncem vsaj 6 mesecev po posegu. S športnimi aktivnostmi lahko postopno pričnete 3 tedne po posegu. Dokončni rezultat bo viden šele čez nekaj mesecev, ko brazgotine dozorijo in dojka zavzame dokončen položaj. Takoj po posegu je dojka lahko na dotik rahlo boleča in v podkožju je tipati čvrste vozliče. Obe težavi v nekaj tednih izvenita.


Kateri so možni zapleti?

Pooperativna krvavitev je redek zaplet (pojavi se pri manj kot 1% posegov), ki lahko povzroči nabiranje krvi v dojki (hematom). V primeru, da se pojavi je potrebna ponovna operacija, pri kateri ustavimo krvavitev in odstranimo nakopičeno kri. Zaradi okužbe z bakterijami, ki so normalno prisotne v izvodilih mlečne žleze se rana po operaciji lahko vname in potrebno je sistemsko zdravljenje z antibiotiki. Pri kadilkah pogostejši zaplet je robno odmrtje kože. Obe težavi podaljšta celjenje ran in poslabšata izgled brazgotine. Dokončno brazgotine dozorijo v letu dni in v večini primerov so vidne le kot tanke, komaj opazne črte v nivoju okolne kože. Zaradi dedne nagnjenosti k grdemu brazgotinjenju, so v izbranih primerih lahko brazgotine bolj izrazite in estetsko moteče. Ostali zapleti po posegu so lahko:
- različna velikost in oblika dojk
- zmanjšana občutljivost bradavice za dotik
- težave pri dojenju
Zmanjšanje dojk v nobenem primeru ni povezano z večjo pojavnostjo raka dojke. Poleg tega tudi ne oteži kliničnega pregleda za prepoznavo raka.


Ali lahko DOJKE zmanjšamo samo z liposukcijo?

Velikost dojk lahko zmanjšamo samo z liposukcijo, vendar ob tem ne moremo odstraniti odvečne kože in spremeniti položaja bradavic. Prav tako ne moremo izboljšati oblike dojk, ki so po opravljeni liposukciji bolj povešene in prazne. Zato je liposukcija kot edina metoda za zmanjšanje dojk smiselna le v redkih izbranih primerih. Praviloma jo uporabljamo kot dodaten poseg ob klasičnem zmanjšanju za dodatno izboljšanje oblike stranskega dela dojk in prehoda pri podpazdušnemu predelu.