Na kratko

  • z liposukcijo preoblikujemo telo brez vidnih brazgotin
  • odstranimo nakopičeno maščevje, ki se ga z dieto in vadbo ne moremo znebiti
  • ni nadomestek hujšanja
  • najpogosteje odstranimo maščobo s trebuha, bokov, stegen in podbradka
  • odvisno od količine maščevja, ki ga želimo odstraniti, traja poseg od 30 min do 2 uri
  • opravimo ga v lokalni ali splošni anesteziji
  • modrice izzvenijo približno dva tedna po posegu
  • blaga oteklina lahko izgineva nekaj mesecev
  • na delo se lahko vrnete po enem tednu, s športnimi aktivnostmi lahko pričnete čez mesec dni

Kaj je liposukcija?

Liposukcija je kirurški poseg  pri katerem osdstranimo nakopičeno podkožno maščevje in oblikujemo vitkejšo postavo. Ker maščobne celice odstranimo so rezultati trajni. Ob ponovni pridobitvi telesne teže se maščoba na predelih, s katerih smo jo odstranili, ne nakopiči v enaki meri.  Istočasno lahko z liposukcijo preoblikujemo več delov telesa, pogosto pa jo uporabimo kot dodatek drugim posegom za pomladitev telesa, obraza in dojk. Ob pravilnih indikacijah so rezultati zanesljivi in predvidljivi, tveganja pa minimalna.


S katerih delov telesa lahko odstranimo nakopičeno maščevje?

Liposukcija ni namenjena značilnemu zmanjšanju telesne teže, pač pa odstranitvi nesorazmeno nakopičenega podkožnega maščevja s posameznih delov telesa. Najpogosteje: trebuha, bokov, hrbta, zadnjice, stegen, kolen, brade, vratu, prsnega koša, nadlakti. Pogosto jo opravimo tudi pri zmanjšanju dojk.


Kako poteka liposukcija?

Vrsta anestezije (lokalna, regionalana, splošna) je odvisna od velikosti področja in količine maščevja, ki ga želimo odstraniti ter od splošnega zdravstvenega stanja in želja pacienta. Pred posegom v podkožje vbrizgamo raztopino lokalnega anestetika in adrenalina v fiziološki raztopini (angl. tumescent solution), s čimer zmanjšamo bolečino in omejimo krvavitev. Podkožno maščevje izsesamo skozi votle cevke (kanile), ki jih vstvimo skozi vreze v koži. Nekaj milimetrov dolge brazgotine, ki ostanejo po posegu so na skritih mestih in niso opazne.


Vsakodnevno na tržišče prihajao nove metode, ki naj bi učinkovito odstranjevale podkožno maščevje, Ali so varne in učinkovite?

Pogosto zasledimo zavajujoča priporočila za različne postopke, metode, kreme…, ki naj bi trajno in učinkovito, na neinvaziven način brez anestezije in okrevanja odstranjevale podkožno maščevje in celulit. Trenutno žal to ni mogoče in praviloma so te tehnike dolgoročno neučinkovite, nekatere pa celo nevarne. Svetujemo, da pred odločitvijo o kakeršnem koli posegu pridobite čim več informacij iz zaupljivih virov. Večinoma so tovrstne informacije dostopne na straneh nacionalnih združenj za plastično kirurgijo. Na naši kliniki uporabljamo le metode in tehnike, katerih učinkovitost in varnost je znanstveno preizkušena in, ki so priporočene s strani krovnih svetovnih in evropskih združenj licenciranih plastičnih kirurgov.


Komu je liposukcija namenjena?

Po liposukciji gre pričakovati dobre rezultate, če je koža dovolj elastična, da se po posegu skrči in prilagodi zmanjšani prostornini tkiva. Liposukcijo kot edini poseg za preoblikovanje telesa, svetujemo ljudem ,ki nimajo odvečne, nagubane in strijasto spremenjene kože. Le-to lahko odstranimo le  s kirurškim posegom , ki pušča vidne brazgotine. V kolikor načrtujete dodatno zmanjšanje telese teže ali nosečnost je priporočljivo s posegom počakati.


Kako poteka okrevanje?

Manjšo liposukcijo (npr. podbradka) lahko opravimo ambulantno v lokalni anesteziji. Odstranitev večjih količin podkožnega maščevaj (več litrov) zahteva splošno anestezijo in pooperativni nadzor, zato je ni moč opraviti ambulantno. Po posegu namestimo kompresijsko oblačilo , ki zmanjšuje otekanje in preprečuje nakopičenje tekočine. Priporočljivo ga je nositi dva tedna. Odstranite ga le za tuširanje s katerim lahko pričnete dva dni po posegu. Nekaj dni lahko pričakujete blago bolečino, ki je obvladljiva s protibolečinskimi tabletami. Modrice izginejo po dveh tednih in oteklina po dobrem mesecu dni.  Po tem času lahko pričnete tudi z fizičnim delom in športnimi aktivnostmi. Dokončne rezultate lahko ocenimo nekaj mesecev po posegu.


Ali z liposukcijo odstranimo celulit?

Podkožno maščevje je prepredeno z mrežo vezivnega tkiva, ki pričvrščuje kožo na spodaj ležeče strukture. Razporeditev in količina vezivnih tračkov je genetsko določena in se med posamezniki razlikuje. Pri ženskah s celulitom so ti trački in pregrade postavljeni navpično, v nasprotju z moškimi kjer ležijo poševno. Dodatno je vezivno tkivo pri ženskah pogosto oslabljeno, kar omogoča, da se podkožno maščevje izboči. Oboje je vzrok za nastanek sprememb na koži, ki jih označujemo kot celulit. Z liposukcijo celulita ne odstranimo, delno pa lahko izboljšamo njegov izgled, saj stanjšamo plast podkožnega maščevja in zmanjšamo napetost kože.


Kakšna so tveganja in možni zapleti?

Zapleti kot so krvavitev in okužba so redki. V neizkušenih rokah je možen in nevaren zaplet poškodba notranjih organov. Življenje ogrožujoči cirkulatorni zapleti so opisani le pri odstranitvi nadpovprečno velikih količin maščevja. Ob natančnem načrtovanju in dobri tehnični izvedbi so zapleti, kot so asimetrije, neravnine in neenakomerno odstranjeno maščevje redki.