NA KRATKO

  • najpogostejša estetska težava so pretanke ustnice
  • ustnice lahko naredimo bolj polne začasno s polnili ali trajno z lastnim tkivom (vbrizgavanjem maščobe ali presadkom usnjice-dermisa) ali slikonskimi vsadki
  • s staranjem vse bolj izrazite gube ob ustnicah lahko odstranimo z ablativno obnovo kože ali jih zgladimo z vbrizgavanjem polnil
  • vse posege opravimo ambulantno v lokalni anesteziji
  • po povečavi ustnic s polnili je okrevanje takojšnje, po operativni korekciji ustnic je okrevanje kratko
  • po strokovno opravljenem posegu poudarjene ustnice ohranijo naraven videz

Kaj nas na ustnicah moti?

Ljudje nas največkrat obiščejo zaradi prirojenih nepravilnosti ustnic ali sprememb ustnic povezanih s staranjem.  Najpogostejša težava so pretanke oz. premajhne ustnice. Zaradi njih lahko izgledamo strogi, resni in zaskrbljeni.  Ženske s tankimi ustnicami si želijo bolj polnih, ženstvenih in čutnih ustnic. 

S staranjem se ustince spremenijo na različne načine. Zgornja ustnica se podaljša in spusti, kar poveča razdaljo med usti in nosom. Ustna rdečina se stanjša in obrne navznoter. Rob med rdečino in preostalo kožo zgornje ustnice postane manj izrazit. Vdolbina , ki se po sredini zgornje ustnice razteza med nosom in rdečino (filtrum) se splošči, ustni kotički se zaradi sile težnosti in usihanja mehkih tkiv povesijo. Zaradi propadanja in prerazporeditve kolagenskih vlaken koža postane manj elastična in gube vse bolj izrzite. Zardi stalnega premikanja spodaj ležeče mišice postanejo navpično potekajoče gube na zgornji ustnice še posebej izrazite.


Kaj lahko storimo?

Izgled ustnic se lahko spremeni s številnimi posegi. Ustnice lahko naredimo začasno bolj polne s polnili ali trajno z lastnim tkivom (vbrizgavanjem maščobe ali presadki dermisa) ali silikonskimi vsadki. Starostne pigmentne spremembe in plitve ter srednje globoke gube najbolje odstranimo z ablativnim pomlajevanjem (laser, kemični piling, dermabrazija). Gube lahko začasno zgladimo tudi z vbrizgavanjem polnil. Ob pravilnih indikacijah lahko z razmeroma preprostimi kirurškimi posegi ustnice skrajšamo, dvignemo in povečamo. Obenem lahko dvignemo tudi ustne kotičke. Predel okoli ust vedno pomladimo tudi ob celostni pomladitvi obraza, pogosto v kombinaciji z dvigom obraza ali vratu. Vsaka od tehnik ima svoje prednosti  in pomankljivosti in za izbiro najbolj ustrezne je ob natačni predoperativni oceni, potrebno natančno poznavanje vseh.


Kako lahko ustnice naredimo bolj polne? Polnila, maščoba, vsadki ali skalpel?

Polnila

Vbrizganje začasnega polnila je najpogosteje izbran način za povečanje ustnic. Poseg je minimalno invaziven, ne pušča brazgotin,  in v primeru, da z rezultatom nismo zadovoljni lahko polnilo kadarkoli raztopimo. Vsakomur, ki razmišlaja o trajnem povečanju ustnic svetujemo začasno povečanje s polnilom, da dobi približno predstavo o končnem rezultatu. Za začasno povečanje ustnic  so uporabljali različna polnila. Trenutno najboljše in najpogosteje uporabljeno polnilo je hialuronska kislina v različnih oblikah. Hialuronska kislina je naravno prisotna v vezivnem tkivu in koži, zato se po vbrizgavanju zelo redko pojavijo stranski učinki. Tehnika vbrizganja polnila je odvisna od oblike ustnice in želja pacienta. Praviloma vbrizgamo del polnila v centralni del ob mišico s čimer celotno ustnico naredimo bolj polno, nato pa obliko poudarimo z vbrizganjem polnila plitko na meji med rdečino in preostalo kožo ustnice.  Ob poznavanju anatomije in različnih tehnik vbrizgavanja je moč doseči naraven rezultat, ki naredi ustnice privlačnejše in ne pretirano nabrekle, razobličene in nenaravne. Odvisno od individulanih razlik se polnilo resorbira po približno devetih mesecih in poseg je potrebno ponoviti.

Opozoriti bi želeli na pripravke za trajno povečanje mehkih tkiv. Umetne snovi zlahka vbrizgamo, vendar jih je pogosto zardi težav (granulomi, kronično vnetje) potrebno odstraniti. To je mogoče le s kirurškim posegom, ki pušča brazgotine in praviloma slab estetski rezultat.


Vbrizgavanje  maščobe

Vbrizgavanje lastne maščobe (angl. lipofilling) je poseg pri katerem ustnice povečamo z lastno maščobo, ki smo jo odvzeli z liposukcijo na drugem delu telesa. Odvzeto maščobo očistimo in vbrizgamo skozi tanke igle. Tudi z uporabo najsodobnejših tehnik za obdelavo in vbrizgavanje maščob se nekaj maščobe raztopi in poseg je za popolen rezultat potrebno včasih ponoviti.  Praviloma so po treh mesecih rezultati trajni in maščoba se po tem času ne resorbira več. Ustnice so v tem primeru izjema, saj se zaradi stalnega gibanja in naravnih procesov stranja količina maščobe v nekaj letih postopno zmanjša. Vsekakor so v primerjavi z začasnimi polniki rezulati opazni veliko dlje. Zapleti po vbrizgavanju maščobe so redki. Takoj po posegu je prisotna oteklina, ki po tednu ali dveh izveni. Tudi posamezne neravnine in vozliči postopno izginejo. Zelo zelo redek zaplet opisan v literaturi je odmrtje dela kože ali maščobna embolija, zaradi vbrizganja maščobe v žilo.


Silikonski vsadki

Pred časom so se na trgu pojavili posebno oblikovani vsaki za trajno povečanje ustnic. Narejeni so iz silikonskega elastomera, ki je na otip podoben ustnici. Izdelan je v različnih oblikah in velikostih, ki jih izberemo glede na obliko ustnic in želje pacienta. Vsadke vstavimo skozi nekaj milimetrov dolg rez kože ob ustnem kotu. Na enak način lahko vsadek kadarkoli odstranimo. Po posegu je približno dva tedna prisotna oteklina. Okužba in krvavitev sta redka zapleta.


Presadek usnjice (dermisa) ali mišične ovojnice (fascije)

Presadek usnjice (dermisa), ki leži pod tanko povrhnjico (epidermisom), je debelejši sloj kože in  lahko ga uporabimo za trajno povečanje ustnic. Uporabimo lahko presadek kože, ki jo odstranimo pri katerem od ostalih pomladitvenih posegov (npr. dvigu obraza) ali kožo odvzameno na skritem predelu telesa.  Povrhnjico odstranimo, usnjico pa oblikujemo v željeno obliko in podobno kot slikonski vsadek skozi dve majni inciziji vstavimo v ustnico. Lastno tkivo ne provzroča alergij in se na sprejemnem mestu vraste v okolno tkivo. Del presadka lahko propade in tudi z leti se lahko nekoliko stanjša. Včasih je ostanek tipen kot zadebeljen traček v sredini ustnice. Redka zapleta sta olužaba in krvavitev. Podobno kot usnjico lahko za presadk uporabimo tudi del mišične ovojnice- fascije.

Ustnice lahko s polnili, vsadki ali lastnim tkivom povečamo le do neke meje. Glavni omejujoči dejavnik pri tem je velikost rdečine, ki se z leti lahko močno zmanjša.


Povečanje ustnic s premikom rdečine

Povečanje ustnic s premikom rdečine je kirurški poseg pri katrem del  sluznice na notranjem delu ustnice pomaknemo naprej in s tem povečamo vidni del rdečine. Eno ali dve inciziji v obliki črke V, zašijemo na notranji strani ustnice v obliko Y in s tem tkivo pomaknemo naprej, več rdečine postane vidne in ustnice bolj polne.  Brazgotine so na notranji strani ustnice in niso vidne. Poseg lahko kombiniramo z injiciranjem maščobe. Slabost posega je, da v nekaterih primerih lahko povzroči zmanjšano občutljivost ustnice za dotik.


Ali zgornjo ustnico lahko skrajšamo?

Podaljšano in povešeno zgornjo ustnico lahko skrajšamo s kirurškim posegom, ki ga imenujemo dvig ustnice. Kožo zarežemo pod nosnicama. Poseg ustnico dvigne, rdečino pa obrne navzven. Količina odstranjenega tkiva in dvig ustnice je odvisen od izraženosti spremebe in želja pacienta. Poseg lahko opravimo v lokalni anesteziji. Šive odstranimo po sedmih dneh.  Brazgotina v obliki galebjih kril je skrita v naravni gubi pod nosom in je ko dozori le redko opazna.


Kako lahko dvignemo ustne kotičke?

Zaradi staranja in prirorejnih dejavnikov povešene ustne kotičke lahko dvignemo z odstranitvijo trikotno oblikovanega dela kože nad njimi. Posledica je približno centimeter in pol dolga brazgotina ob ustnih kotičkih. Takoj po posegu so kotički nekoliko bolj dvignjeni kot bi bilo željeno, vendar se postopoma zaradi raztezanja tkiv ob celjenju spustijo v pravilni položaj. Poseg lahko opravimo v lokalni anesteziji, šive odstranimo po sedmih dneh.